(VIDEO) TUŽAN PRIZOR Usred bijelog dana nasred ulice u Zagrebu konzumirao drogu?

Foto: Facebook

Na društvenim mrežama pojavila se snimka muškarca koji usred bijelog dana u Zagrebu, čini se, radi nedozvoljenu stvar. Pretpostavka je kako konzumira nedozvoljene droge.

Na snimci se vidi kako čovjek stoji za stolom ispred kioska, a potom se saginje nad stol, očito kako bi konzumirao nedozvoljene supstance. Na bradi nosi i zaštitnu masku. Kraj njega prolaze građani, ali on se na to ni najmanje ne obazire.

Ne zna se kada je točno snimka nastala. Video je podijeljen na Facebook profilu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povećana zlouporaba droga tijekom “lockdowna”

U vrijeme zatvaranja, ali i nakon popuštanja mjera, u Hrvatskoj je, nažalost, povećana zlouporaba droga. Liječnici Klinike za psihijatriju Vrapče uočili su da su se tijekom zatvaranja puno više koristile droge koje spuštaju, dok je na početku turističke sezone porasla uporaba stimulansa. Nakon ljeta u Klinici je povećan broj zahtjeva za bolničkim liječenjem zbog ovisnosti o objema vrstama droga, a u terapijskim zajednicama stvorile su se liste čekanja, prije tjedan dana objavio je HRT.

Zadranki Blanki 38 je godina, počela se drogirati s 18. Nema što nije uzimala, no prije godinu dana rekla je – dosta!

– Jednostavno više nisam mogla na taj način, znala sam da nešto moram napraviti, da moram potražit pomoć stručnih ljudi koji će me uputiti kako dalje i što. Činjenica je to da sam ja bila slaba i nisam se znala s tim suočiti, to je ono najvažnije čemu te uče u zajednici kroz svakodnevne nekakve situacije, kaže Blanka Batinić, korisnica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII” – Vrgorac.

U terapijskoj zajednici na Orahu pokraj Vrgorca ta je diplomirana pravnica posljednjih 11 mjeseci. Prije toga prošla je fizičko odvikavanje u Vrapču. Primjer je to cjelovite skrbi o ovisnicima u kojoj sudjeluju psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, radni instruktori, crkva.

– Mi na taj način rušimo onu paradigmu koja je postojala dugi niz godina, koja je dolazila iz medicinskih krugova – jednom ovisnik, uvijek ovisnik. Dakle, taj tretman kada nakon prvog poluvremena unutar zdravstvenog sustava osoba ide u drugo poluvrijeme, u terapijsku zajednicu, u tom sveobuhvatnom modelu liječenja možemo očekivati potpuni oporavak, tvrdi dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Iako postotak onih koji će odavde izaći bez potrebe za doživotnim medicinskim tretmanom nije velik, tomu se nada svih 42 trenutačnih korisnika. U tri kuće zajedno su muškarci i žene, mnogi od njih s dualnom dijagnozom, jer uz ovisnost imaju još jedan psihički poremećaj. A među njima sve je više maloljetnika.

– To su mladi koji imaju poremećaj u ponašanju, bilo izbivanje iz škole, bilo konzumiranje sredstava ovisnosti, a morate znati da je sada dobna granica sve niža pri uzimanju prvog sredstva ovisnosti, čak i 12 godina, ističe Gordana Cavicchi, socijalna radnica i voditeljica Terapijske zajednice „Pape Ivana XXIII” – Vrgorac.

Ni Blanka, kad se počela drogirati, nije bila mnogo starija od ovih 16-ogodišnjaka. Droga, kockanje, alkohol, računalne igre – sve se svede na isto. Borba je dugotrajna i teška. Blanka je na dobrom putu, želi se vratiti u Zadar i biti dobra majka Mauru i Karlu.

S obzirom da su zatvoreni i kafići i klubovi, mjesta za koje je poznato i kako su mjesta na kojima ovisnici lakše dolaze do droga, pitanje je hoćemo li ovakve scene sve češće viđati na ulicama našeg grada, ali i diljem Hrvatske, te se nadamo kako nadležne institucije ipak imaju rješenje za ovaj problem i da osobe ovisne o drogama neće biti prepuštene ulici i samima sebi.

Volume 90%


Komentari