(VIDEO) OBITELJ DIVLJIH SVINJA U AKCIJI! Uočeni kako prelaze cestu nedaleko od poznatog dućana

Foto: Screenshot

Divlje svinje uhvaćene su na kameri kako prelaze cestu u selu Dumovec na istočnom rubu Zagreba u srijedu navečer.

Prelazak svinja nedaleko od IKEA-e prošao je bez incidenata, a radilo se o grupi od čak 11 svinja, što odraslih, što mladunaca.

Zagrepčani već neko vrijeme paničare oko viđenja divljih svinja, a kako je Zagreb.info pisao početkom studenog, njihov broj se blago povećao u posljednjih desetak godina, ali stručnjaci navode kako nema razloga za paniku.

“Divlje svinje dnevno migriraju prema lako dostupnim izvorima hrane i vode. Najčešće se mogu susresti tijekom ljeta i jeseni”, rekla nam je tada Ema Stanić, stručna osoba za provedbu Programa zaštite divljači za Grad Zagreb.

Dodala je tada i kako viđenje divljih svinja najčešće prijavljuju građani s područja Markuševca, Perjavice i Maksimira.

“Sa životinjama dijelimo isti životni prostor i s njima moramo izgraditi kvalitetan suživot. Građane molimo da ne prilaze divljim životinjama nego da svatko nastavi svojim putem. Kada su građani s kućnim ljubimcima u području gdje obitava divljač, ljubimci trebaju biti na povodcu”, preporučila je Stanić kako se ponašati pri susretu s divljim svinjama.

Napomenula je i kako se najčešće prijavljuje prelazak ovih životinja preko ceste, ali se prijavljuju i zbog šteta koje mogu uzrokovati na poljoprivrednim kulturama.

“Poljoprivrednicima su na raspolaganju repelenti za zaštitu poljoprivrednih kultura, tj. za odbijanje divljači. Područja Programa zaštite divljači za Grad Zagreb obuhvaća prostore, poput onih uz Medvednicu i Savu, čija je biološka raznolikost izuzetno bogata. Tu žive srne, lisice, zmije, ježevi, jazavci, kune, lasice, ptice”, nabrojala je Stanić koje sve životinje mogu zalutati u grad.


Komentari