(VIDEO) Maja Sever objavila snimku radnika koji nakon obilne kiše zalijevaju drvo u Martićevoj

Foto: Maja Sever Twitter/ Screenshot

Maja Sever, jedna od najpopularnijih novinarki HRT-a u subotu je na svom Twitter profilu objavila snimku koja je izazvala brojne reakcije, a u glavnoj je ulozi – kamion Zrinjevca.

Naime, usprkos činjenici da je u metropoli kiša padala tijekom noći i veći dio subotnjeg jutra, na snimci se vidi kamion Zrinjevca kako zalijeva stablo u Martićevoj ulici. “Kiša je padala cijelu noć…”, dodala je Maja uz snimku koja je neke nasmijala, a neke i uzrujala.

Podsjetimo, prema službenim podacima, u Zagrebu je tijekom noći i u subotu prijepodne napadalo oko 35 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, jake kiše, ponegdje i pljuskovi uz grmljavinu, pogodile su kontinentalni dio Hrvatske. Iz DHMZ-a kažu da takva količina oborina ponegdje može uzrokovati bujične poplave, a upozoravaju da do navedenog može doći u Zagrebačkoj, Osječko-Baranjskoj i Karlovačkoj i Ličko senjskoj županiji.

Poplave mogu izazvati niz zdravstvenih i sigurnosnih pitanja. U pogledu na zdravstvenu ekologiju, može doći do trovanja hranom, hidrične epidemije, širenje vektora zaraznih bolesti, opasnosti od električne energije, opasnosti od toksičnih kemikalija i komplikacije uzrokovane plijesni.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavili su niz preporuka kako zaštititi zdravlje u slučaju poplave. Ističu da poplavne vode mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema zbog čega je nužno opskrbiti se pitkom vodom iz sigurnog izvora.

Ako koristite flaširanu vodu, budite sigurni da je došla iz sigurnog izvora. Ako ne znate da je voda došla iz sigurnog izvora, istu bi trebalo prokuhati ili tretirati prije uporabe. Koristite samo vodu iz zatvorenih boca, prokuhanu ili tretiranu vodu dok se postojeći vodoopskrbni sustav ne ispita i pokaže sigurnim za upotrebu, naglašavaju i savjetuju sljedeće.

Prokuhajte vodu, ako je moguće, kuhanje je preferirani način da se ubiju štetne bakterije i paraziti. Dovođenje vode na valjanu temperaturu na jednu minutu će ubiti većinu organizama. Nemojte jesti hranu koja je možda bila u dodiru s vodom od poplave. Bacite sve hranu koja se nije nalazila u vodonepropusnoj ambalaži ili ako postoji ikakva šansa da je došla u dodir s vodom od poplave, apeliraju.

Budite svjesni potencijalnih kemijskih opasnosti do kojih dolazi tijekom oporavka od poplava. Poplavne vode možda pokopati ili preseliti posude koje sadrže opasne kemikalije, otapala ili druge industrijske kemikalije iz svojih uobičajenih mjesta za pohranu.

Vlasnici kuća na područjima koja se nalaze na području gdje bi se mogla poplava proširiti trebali bi opasne materijale/kemikalije u domaćinstvu skloniti na sigurno područje za koje pretpostavljaju da će ostati suho tijekom poplava. Stvari kao što su akumulatori za motorna vozila i plinske boce također je potrebno premjestiti na viši teren obzirom da predstavljaju opasnost za okoliša ako dođe do ispuštanja njihovog sadržaja, priopćili su.

 


Komentari