Video koji u srce dira: Fotograf organizirao potragu za siromašnom bakom i vratio joj osmijeh na lice

U proteklih nekoliko dana zahvaljujući inicijativi Facebook stranice “Zagreb te zove” tragalo se za jednom nestalom bakom. Uistinu, prava akcija je organizirana kako bi se pronašlo stariju ženu koja je i prije viđena na ulici kako traži pomoć.

Današnji video razveselio je brojne Zagrepčane jer baka je pronađena, a zahvaljujući sugrađanu velika srca kupljene su joj prijeko potrebne namirnice.

Fotograf Vanja Suzić kojeg je ganula bakina nesretna sudbina ispričao nam je kako joj je danas uspio vratiti osmijeh na lice.

“Staricu sam prvi put vidio prije dva mjeseca dok je na 30 stupnjeva molila nekog gospodina u odjelu da joj kupi kruh. Muškarac joj je žustro odbrusio, a mi smo je tada pozvali za naš stol”, prisjeća se Suzić. On i njegovi prijatelji ponudili su baki novac da ode u trgovinu i kupi sve što joj je potrebno, no gospođa se zbunila vidjevši 150 kuna pa ih na koncu odbila. Ona, navodi, ne želi uzimati tuđi novac.

BakaSusret

Gepostet von Zagreb Te Zove am Mittwoch, 23. September 2020

“Jako sam slab na beskućnike jer sam i sam završio na ulici sa samo 14 godina i znam kakav je to život. Svakoga dana fotografiram ove ljude kako bi skrenuo pozornost da postoje i da ne okrećemo glavu od njih”, poručio je 38-godišnjak koji bonovima već “uzdržava” nekoliko bakica, a kod kuće živi sa 23 udomljene životinje.

No, nakon prvotnog susreta, starica kao da je propala u zemlju, a Vanja je više nije mogao pronaći na mjestima gdje se inače kretala. Uplašen za njezino zdravlje i sigurnost, fotograf je napisao objavu na svome Facebook profilu koju je podijelila i stranica “Zagreb te zove”.

“Gdje je baka”, bilo je pitanje svih pitanja dok jedan Zagrepčanin nije prijavio lokaciju starice. Suzićeva prijateljica Gordana Pasanec “uhvatila” je baku, a fotograf joj je uručio bonove.

“Nadam se da ovo nije kraj jer javilo se toliko ljudi koji su htjeli donirati novac za baku. No kako nisam član udruge, ne mogu skupljati donacije i nadam se da ću što prije pronaći neku zainteresiranu udrugu putem koje ću organizirati humanitarnu izložbu i pomoći ovim ljudima”, kazao je Suzić kojeg prijatelji nazivaju “čudnim dotepencem koji se uvukao u Zagreb”.

Izašla je slikovnica ‘Mi (ni)smo sami’ o samoći, tuzi, strahu i nadi onih koji trebaju našu pomoć


Komentari