(VIDEO) FRANJO JE ŠAPTAČ PČELAMA: Ako znate za roj u opasnosti, pozovite ga na mobitel i riješit će problem

Franjo Habijanec veliki je ljubitelj pčela. Iako ima 71 godinu i dalje se odazove na svaki poziv građana i diljem Zagreba spašava ove marljive životinje. Prije 7 godina dobio je i svog pomoćnika – unuka Olivera, a godinu dana nakon i Patrika. Ovaj entuzijastičan trojac naučio nas je sve o pčelama.

One su najbolje. Proizvedu li med, matičnu mliječ ili propolis – liječi. Pčele imaju lijek za sve. Zaslužne su za jednu trećinu ukupne hrane koju jedemo. Ako nestanu pčele nestat će i ljudi. A kako se to ne bi dogodilo, tu je Franjo.

Ja vam sada imam 72 godine. Rođen sam među pčelama i osobno se bavim pčelarstvom 60 godina. Bio sam mlad, bio sam pametan. Ocu sam uništio pčele i govorio mi je da me ‘prčam’ po pčelama”, kaže nam Franjo Habijanec.

No Franjo se zaljubio u ove marljive životinje pa ne može zaspati bez da ne provjeri jesu li dobro. Posebno ga veseli što je prije 7 godina dobio svog nasljednika – unuka Olivera, a godinu nakon i Patrika. Pa njih trojica spašavaju odbjegle pčele u Zagrebu.

“Dimim pčele i onda kad podimim onda se one smire”, kaže njegov mlađi unuk Patrik.

Prema službenim podacima ove godine zuji pola milijarde pčela više nego lani. Da bi se proizveo jedan kilogram meda, pčele moraju obići 17 milijuna cvijetova. Zato se ne kaže uzalud – marljiv kao pčela.

Tijekom gradnje košnice ili proizvodnje meda funkcioniraju savršeno. Među njima nema svađa pa znanstvenici tvrde da su primjer savršene obitelji.

“Pčela u normalnim uvjetima, kad se ne poremete vremenske prilike, ona nije uopće zahtjevna i ne trebaju je hraniti. Mi podređujemo da nam donese nektar, pelud, otrov i mi pčelu iskorištavamo. Čovjek je sebi sve podredio. Moramo se više žrtvovati zbog njih”, ističe Franjo.

Pčele svake godine sve više stradavaju zbog klimatskih promjena. Prošle godine i pesticidi su bili razlog za, u Hrvatskoj, nezapamćeni pomor pčela. Uz ovu hrabru ekipu pčele mogu biti sigurne, a Patrik i Oliver zahvalni jer će, kaže Franjo, zbog njegovih prijateljica još dugo moći uživati u najslađoj slastici – domaćem medu.

Ako treba spasiti pčele, Franjin broj mobitela je 098229696, a u videu pogledajte što nam je još otkrio:

Komentari