VELIKE ZAGREBAČKE PTICE: Zašto pokisla roda nije odletjela na jug već na Bundek i jesu li labudovi s Jaruna navikli na zimu?

Foto: Azil Dumovec / Udruga Biom

Stanovnike Novog Zagreba jučer je iznenadila roda koja se od kiše sakrila kod garaža u blizini Bundeka. Pokisla roda, već je trebala odavno biti suha jer poznato je da roda iz naših u toplije krajeve sele krajem kolovoza.

Azil Dumovec, preuzeo je pokislu i vjerojatno, smrznutu rodu, a Dubravko Dender iz udruge Biom kaže da je vjerojatno riječ o mladoj ptici koju su roditelji ostavili, jer riječ o preživljavanju najjačih.

Roda na Bundeku, Foto: Azil Dumovec

“Rijetkost je da se roda izgubi ili odvoji od jata, vjerojatnije je da su roditelji s ostatkom jata otišli na jugu, a najslabijeg ptića ostavili ovdje. To nije neobično u njihovom svijetu, te ptice koje ostaju, neće više nikada letjeti ne jug, već će ostati ovdje”, govori ornitolog Dubravko Dender i kaže da te rode tako postaju stalni stanovnici našeg grada.

Foto: Udruga Biom

“Te rode postaju stalni stanovnik europskih metropola, a naročito njihovih smetlišta, pa tako u Zagrebu na Jakuševcu redovito možete vidjeti rode kako lete iznad hrpe smeća.”

Labudi su navikli na zimu

Što se pak tiče, još jedne velike bijele ptice – crvenokljunog labuda, za njih Dender kaže da su već dobro poznati gradski stanovnici.

“Labudovi ne rade velike migracije, već se zadržavaju na području koje mogu preletjeti za dan ili dva, tako da se kod nas u Zagrebu mogu vidjeti labudovi s prstenovima iz Mađarske”, kaže Dender.

Kaže i kako su velike zagrebačke ptice naviknute na život u gradu, a ponajviše zbog velikih količina, lako dostupne, hrane.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

“Oni su prilagođeni na život u gradu”, zaključuje.

Što se pak tiče klimatskih promjena, Dender poručuje da ne smijemo o njima pričati kao o nekoj budućnosti, već kao o sadašnjosti.

“Promjene u klimi utječu na obrasce ponašanja ptica. One se već događaju, ali ne preko noći, već se razvijaju”, kaže.

“Različite ptice imaju različite okidače za migraciju, a kod nekih okidač jest toplija jesen ili kasniji dolazak ljeta, a ono što se već sada primjećuje je da ptice sa sjevera ne dolaze više toliko u Hrvatsku jer nemaju potrebu daleko odlaziti od hladnoće”, kaže Dubravko Dender iz udruge Biom.


Komentari