VAPAJ IZ KVARTOVA! Vrbani: ‘Imamo previše igrališta, dajte nam park’, Susedgrad: ‘Mi nemamo nijedno, osim ono na vrhu zgrade’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iz inicijative Zeleni Vrbani rekli su kako žele park umjesto novog dječjeg igrališta, jer su prema ovogodišnjem planu tamošnjeg Mjesnog odbora i Zrinjevca livadu okruženu Lopatinečkom, Cenkovečkom i Ulicom Vrbani namjeravali prenamijeniti u igralište i vježbalište.

Naime, samo prva faza gradnje dječjeg igrališta košta 1,2 milijuna kuna, a iz inicijative Zeleni Vrbani kažu kako ih u krugu od 200 metara imaju čak šest igrališta. Zavapili su tako iz inicijative Zeleni Vrbani jer su prema ovogodišnjem planu tamošnjeg Mjesnog odbora i Zrinjevca livadu okruženu Lopatinečkom, Cenkovečkom i Ulicom Vrbani namjeravali prenamijeniti u igralište i vježbalište.

“Prije više od godine dana ukazivali smo na važnost uređenja te livade, no prema željama stanovnika kvarta, a ne prema odlukama vijećnika mjesnoga odbora koji su se oglušili na našu volju i na peticiju s gotovo 600 potpisa. Dječjih igrališta, manjih i većih, imamo šest u krugu od 200 metara, a vježbalište je naročito neprikladno jer se naša livada nalazi između tri, odnosno uskoro četiri prometnice” poručuju iz Zelenih Vrbana. Predložili su zato vlastiti projekt parka koji je za njih volonterski izradila profesionalna krajobrazna arhitektica.

Jednima previše, drugima premalo

“Umjesto dva reda drvoreda oko livade i jedne vrste stabla poput običnog koprivića koji je predviđen projektom Zrinjevca, u našem projektu sadilo bi se osam različitih visokostablašica i nekoliko vrsta niskog raslinja, i to preko cijele površine, u vijugavim linijama i nepravilnom rasteru, sa šljunčanim stazicama, kako bi se postigao što prirodniji ugođaj i što rasprostranjeniji prirodni hlad u jedinom uređenom parku u kvartu”, objašnjavaju u inicijativi.

Kažu kako samo inzistiraju na umjerenosti kao i transparentnom raspolaganju novcem građana. Žele na ravnopravan način uvažiti želje i potrebe stanovnika. Što se tiče dječjih igrališta dovoljno je samo ukazati na činjenicu kako od ukupno 742 u metropoli, na području Gradske četvrti Trešnjevka – jug, pod koju spada Mjesni odbor Vrbani, smjestilo se 81 igralište. Jedina četvrt koja ih ima više jest Novi Zagreb – istok, gdje ih je 87.

Tek sedam pak igrališta je u Podsljemenu, a 15 na području četvrti Gornji gradMedveščak. I dok se u nekim dijelovima grada žale na previše njih, s druge je strane najkritičnije stanje u južnom dijelu Podsuseda. Ondje je pak oko 500 stanovnika, od njih 3000, peticijom zatražilo uređenje igrališta ili parka za djecu jer nemaju praktički nijedno.

“Više od 300 djece nam se igra na cesti ili na livadi koju sami kosimo, a u teoriji je ne bismo smjeli koristiti je jer privatno vlasništvo. Peticiju smo poslali na šest gradskih adresa, no ni od koga nismo dobili povratnu informaciju. U kvartu tako imamo samo ledinu i korov, a iako brojke vele da u Gradskoj četvrti Podsused – Vrapče ima 27 igrališta, 90 posto toga otpada na Gajnice, a ostalo je u sjevernom dijelu – objašnjava Štefica Rodić Stupalo, vijećnica iz Mjesnog odbora Perjavica – Borčec.

Imaju igralište na vrhu zgrade koja je visoka 5 metara

Ironično je da ovdje postoji dječje igralište, ali na vrhu zgrade visoke pet metara.

“Na tom su igralištu ljuljačke i klackalice, ali i ograda visoka jedan metar. Na zgradi koja je visine pet metara. Zamislite samo da dijete padne. A ljudi su ondje prije 13 godina kupovali stanove uz obećanje da ćemo dobiti vrtić, školu, igrališta … a nemamo ni dan-danas ništa”, razočarana je vijećnica.

Što se pak ostalih četvrti tiče, Donji grad, s oko 40.000 stanovnika, ima 24 igrališta, a Trnje, koje nastanjuje isto toliko ljudi, dvostruko više, odnosno 48. Na području Maksimira ima ih 40, a Peščenica – Žitnjak sa 79 igrališta među vodećima je na listi.

Zapadni dio Novog Zagreba ih ima 76, a sjeverni dio Trešnjevke 38. Črnomerec broji njih 20, Gornja Dubrava 49, a Donja pak 22.

Sesvete, najmnogoljudnija gradska četvrt s više od 70.000 stanovnika, s tim da se broj rapidno povećava, ipak nije na vrhu popisa te ima točno 74 dječja igrališta. To je malo više od Stenjevca, gdje ih je 67, a gotovo upola manje stanovnika. Brezovica je u negdje u sredini sa svojih 29 igrališta na jednoj od najvećih površina, uspoređujemo li četvrti, odnosno na 127,328 četvornih metara, piše Večernji.

Upit smo poslali MO Vrbani, no još uvijek čekamo na njihov odgovor kojeg ćemo objaviti čim ga dobijemo.


Komentari