Vandalizam u centru Zagreba: Ustaškim grafitima uništili svjetsku izložbu na ulazu Botaničkog vrta

Izvor: Facebook

Putujuća svjetska izložba plakata Mirka Ilića “Tolerancija”, koja je nastala povodom Međunarodnog dana tolerancije, prije dva dana svoje mjesto pronašla je na ulazu u Botanički vrt PMF-a u Zagreba.

Ova jedinstvena izložba nosi snažnu poruku, a to je da trebamo prihvaćati druge, baš onakvi kakvi jesu, bez obzira na političko i vjersko opredjeljenje, jezične razlike, drugačije običaje i drugo.

“Tolerancija” bi trebala širiti svoju poruku u Zagrebu do 16. prosinca, no neki su već nakon samo 24 sata od postavljanja izložbe odlučili umjetnost iskoristiti za širenje govora mržnje.

 

Bez komentara
(što reći)

Objavljuje Botanički vrt PMF-a u ZagrebuSrijeda, 18. studenoga 2020.

Povodom toga, Botanički vrt je na svom Facebook profilu objavio fotografije iz kojih se jasno vidi da su dijelovi izložbe išarani krajnje neprimjerenim porukama. Ustaški znak, “NDH” i “Smrt Srbozločincima”, sramotni su grafiti koji su osvanuli i baš na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Poruke su zgrozile i rastužile Zagrepčane, što su i izrazili u brojnim komentarima na objavi.

“Neki bi hitno trebali naučiti kako se odaje počast mrtvima. Sramota“, jedan je od komentara.

“Tužno i jadno, odraz kućnog nedgoja. Primitivizam najgore vrste!”, nadovezala se druga komentatorica.

“To nije moj grad a jadni su oni koji ga žele takvim prikazati. Još je gore kad se na takvo nešto reagira vrijeđanjem, jer onda smo isti kao i počinitelji djela i tako ne možemo ni “spriječiti a ni liječiti” buduće slične akcije”, napisala je korisnica Facebooka.


Komentari