VANDALI NE MIRUJU! Nije prošlo ni pola godine od obnove, a ‘diskopothodnik’ je već uništen

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Nije prošlo ni pola godine otkako je obnovljen pothodnik Sopot-Središće i postavljena je nova rasvjeta. Vandali ne miruju pa su tako razbili displej dizala, otkinuli komad zida, išarali ih flomatserima i crtali grafite sprejevima.

No, Zagrepčani negoduju na društvenim mrežama i pitaju se čemu služi postavljen videonadzor koji očito nije spriječio delikvente da uništavaju tuđu imovinu.

‘Diskopothodnik’ kako ga zovu, obnovljen je u sklopu projekta modernizacije osam novozagrebačkih pothodnika koji je vrijedan oko 56 milijuna kuna, a najvećim se dijelom, odnosno s 48 milijuna, financira iz fonda Europske unije.

“Sve je to do kućnog odgoja. Zašto ne bismo imali u gradu nešto lijepo i netaknuto? Kad se ne radi ništa, nije dobro, a kad se nešto napravi, opet, prema svemu sudeći, nije dobro. Ovdje je uloženo toliko novca da možemo sigurno prolaziti iz jednog kvarta u drugi, a već je sve uništeno”, rekao je jedan sugrađanin za Večernji list.

Predložio je i kako bismo se trebali ugledati na neke druge države.

“Problem je što djeca ne uče dovoljno o vrijednosti nečijeg rada, uloženog truda, ali i da smo sve to mi platili. U inozemstvu bi, primjerice, vandale koji uništavaju tuđu imovinu odmah pronašli na kamerama, a roditeljima lupili kaznu. Tako bi trebali i u ovom slučaju pa bi se možda počela mijenjati svijest ljudi. A da u EU znaju da je, nakon što je potrošen toliki novac, sve opet išarano, ne bi nam ga ni dali”, govori umirovljeni sportaš.

Zagrepčanka Marta kaže kako “to nije mjesto da mladi izražavaju svoje frustracije, razbijaju i uništavaju. Baš žalosno što je već sada došlo do toga da je prolaz uništen.”

Večernji je pitao i Grad planiraju li opet obnavljati pothodnik te hoće li se kažnjavati počinitelji, odnosno pronaći uz pomoć kamera, a pretpostavka je da su u funkciji, ili pak uvesti kakav drukčiji sustav nadzora, no odgovor još nisu dobili.


Komentari