UPOZORILI NA TOPLINSKE VALOVE: Aktivisti izveli performans na Trgu: ‘Vremena više nemamo, svojim djelovanjem moramo utjecati na vlade, banke’

Facebook

Aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona Zagreb izveli su u srijedu ujutro performativnu akciju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu kako bi upozorili da su toplinski valovi i požari kojima trenutačno svjedočimo posljedica klimatskih promjena te da ne možemo ignorirati sustavno uništavanje klime.

U sklopu performansa, troje aktivista koji su predstavljali Vlade, banke i fosilnu industriju simbolično su razbili stari i neupotrebljivi, no svejedno simboličan klima uređaj, uz transparent kojim su zapitali  građane “Što biste vi učinili da vam uništavaju klimu?”.

Iako se sve više osjete, klimatske promjene i dalje se rijetko percipiraju kao posljedica ljudskog djelovanja, odnosno prvenstveno neograničenog rasta potrošnje koji najviše podupiru fosilna industrija, Vlade i banke, stvarajući profit na štetu klime.

“Da vam netko uništi vaš klima uređaj, to bi vas svakako uzrujalo, ali zašto vas onda ne uzrujava još veća razina uništenja – uništenje klime, Planete i živih vrsta? Kada pričamo o klimi, kao da pričamo o nečemu dalekom, neopipljivom, pa dolazi do raspršenja odgovornosti i osjećaja bespomoćnosti za djelovanje na zaustavljanju klimatskih promjena. Sve dok te promjene ne osjetimo na vlastitoj koži, kao što ih posljednjih dana osjećamo kroz toplinske udare, a znanstvena zajednica upozorava da će to biti sve učestalije. Zato ovim performansom želimo izazvati ljutnju, ali i osjećaj za pravdu, osjećaj da su klima i vaša budućnost u rukama svih nas i da ćemo se za nju boriti“, izjavio je Edvin, aktivist Extinction Rebelliona.

Facebook

Vrijeme je iz godine u godinu sve nepredvidljivije, iz zimskih jakni skačemo u kupaće kostime, jedan se dan grijemo, a drugi hladimo i to sve utječe na zdravlje svih živih bića, na naše sustave hrane, a s vremenom će nas i sve više koštati. Priroda je vrlo pažljivo kalibriran sustav u kojem brojne biljne i životinjske vrste, o kojima naravno ovise i ljudi kao sastavni dio prirode, preživljavaju samo unutar određenih parametara. Klimatske promjene pomiču te parametre, što vodi do neravnoteže u ekosustavima te do brojnih i ozbiljnih posljedica.

“Ujedno će klimatske promjene dodatno produbiti gospodarske nejednakosti pa će tako najranjivije skupine u društvu najviše nastradati, dok će najbogatiji i najmoćniji, koji najčešće i najviše pridonose krizi, od njezinih posljedica ostati sačuvani te ako nešto ne poduzmemo, za to neće odgovarati. U sve većem dijelu svijeta klima i vremenski uvjeti nisu više povoljni za život pa svjedočimo sve većem broju klimatskih izbjeglica, prvenstveno iz zemalja globalnog juga”, ističu aktivisti.

“Vremena više nemamo, svojim djelovanjem moramo izravno utjecati na vlade, banke i industriju da zaustave projekte koji uništavaju klimu i okoliš te da ulažu u obnovljivu, održivu i pravednu budućnost, koja čuva prirodu i njezino stanovništvo. Klimatsko pitanje ujedno je pitanje pravde, kako za sva živa bića na Planeti, tako i za generacije koje tek dolaze. Ne želimo im valjda ostaviti uništenu klimu?”, na kraju je zapitao Edvin.


Komentari