UPOZORAVAJU IZ DUMOVCA! Ako na cesti naiđete na ptičicu, ostavite je tamo gdje ste je našli

Foto: Zagreb Zoo

Razdoblje je kada poletarci, odnosno male ptičice, napuštaju svoja gnijezda i kreću u prve letove. Letenje im predstavlja izazov i mnogi prvi let okončavaju na tlu u blizini svojeg gnijezda.

Mnogi Zagrepčani, u želji da im pomognu, smatraju da im je potrebna veterinarska pomoć, no većina je potpuno zdrava. Samo ih se treba podići na povišeno mjesto – granu drveta, krov garaže ili neko slično mjesto. Tamo će ih roditelji nastaviti hraniti, a poletarci će ojačavati svoju muskulaturu i uvježbavati prve letove.

“Iza nas su dani s iznimno velikim brojem poziva građana za pomoć poletarcima. Zato osjećamo potrebu reći im što je najbolje za poletarce. Ako ih stave na povišeno mjesto kako poletarci ne bi stradali u prometu ili od nekog grabežljivca, povećavaju im šanse za preživljavanje. Naime, naglo odvajanje od roditelja poletarcima je veliki stres i neki zbog toga ugibaju. Ako je pak poletarac ozlijeđen, potrebno je nazvati Sklonište za nezbrinute životinje čija će terenska ekipa preuzeti ptića i odvesti ga u naše oporavilište za divlje životinje”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta. Sklonište za nezbrinute životinje proteklih je dana imalo najviše poziva zbog poletaraca vrana, ali bilo je i poziva zbog kosova, vrabaca, djetlića, sova i vjetruša, upozoravaju iz Dumovca.


Komentari