Upoznajte Zagreb i steknite nove prijatelje! Jane’s Walk šetnje održavaju se i ovog svibnja, donosimo sve detalje programa

Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke već tradicionalno, vikendima u svibnju za građane organizira čitav niz šetnji širom grada, a u okviru globalnog projekta Jane’s Walk. Ove godine pripremili su čak 13 šetnji na različitim dijelovima grada, uz voditelje koji su ih osmislili posebno za ovu priliku.

Upoznati svoj grad na neformalan način, pri tome puno saznati, razvijati zdravu naviku hodanja, družiti se, razgovarati sa sugrađanima, sve to je cilj ovih otkačenih i već prepoznatih istraživanja grada.

O projektu “Jane’s Walk šetnje u Zagrebu”:

Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – U travnju/svibnju 2019. godine u projektu sudjeluje 355 gradova iz 56 zemalja sa šest kontinenata!

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Centar za kulturu Trešnjevka je postao lokalni organizator Jane’s Walk šetnji ne samo za Trešnjevku već i za čitav Zagreb.

O Jane Jacobs:

Jane Jacobs je bila kanadska urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele.

Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim.

Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.Up


Komentari