UKLONILI KIP BANA JELAČIĆA: Dan o kojem će se govoriti još stoljećima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Današnji središnji zagrebački trg nekad je bio sajmište i nazivao se Harmica što je izvedenica iz mađarske riječi harmincz što znači trideset. Naime, na trgu se nekoć ubirala tridesetnica, svojevrsna carinska pristojba koja se izvorno morala davati u vrijednosti tridesetog dijela robe. Kuća s carinskim uredom gdje se ubirala tridesetina nalazila se na sjevernoj strani trga.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Trg je naziv Harmica imao sve do 23. lipnja 1848. godine kada je preimenovan u Jelačićev trg u čast novoizabranom banu Josipu Jelačiću (njegovo svečano ustoličenje obavljeno je samo 18 dana ranije).

Spomenik banu Josipu Jelačiću podignut je na istoimenom trgu tek 1866. godine, tj. čak 17 godina nakon što je taj trg prozvan njegovim imenom. U međuvremenu je ban Josip Jelačić i preminuo (20. svibnja 1859. godine). Trg je banovo ime nosio do 1946. godine, 26. srpnja, kada su komunističke vlasti uklonile njegov spomenik te ga preimenovale u Trg Republike. Uspostavom neovisne Hrvatske vraćeno je ime Trg bana Jelačića, a ponovno je postavljen i njegov spomenik.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Kip je djelo Antona Dominika Fernkorna, poznatog bečkog kipara koji je izradio i kip Sv. Jurja koji ubija zmaja (danas smješten pokraj zgrade HNK), te kip Blažene Djevice Marije iznad fontane pred katedralom. Svečanost otkrivanja spomenika banu Jelačiću zabilježena je na fotografiji Franje Pommera, koja se smatra prvom reportažnom fotografijom u hrvatskoj povijesti. Oko spomenika sljedeće godine je podignuta željezna ograda na čijim su uglovima postavljena četiri plinska rasvjetna stupa.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentari