Ugodna kava u nezadimljenom prostoru: Provjerite najveći popis nepušačkih kafića u Zagrebu

Le Cinema

Cigareta je najčešći “rekvizit” ljudi, što je automatski čini i najčešćim porokom, a bilo iz dosade, navike ili istinske sklonosti prema nikotinu, pušimo cigaretu za cigaretom u zadimljenom prostoru.

Pritom najviše “stradavaju” uistinu strpljivi nepušači, i to ne samo zbog zdravlja već će iz zagušljiva četiri zida kafića, koliko god možda ambijent bio ugodan, izaći sa željom da odmah pobacaju odjeću perilicu budući da se “opojna aroma” cigareta brzo stopi s odjećom i kosom.

Međutim, Zagreb je pun i oaza svježine i mira u kojima nećete strahovati da će se vaša odjeća ili kosa “usmrdjeti”, a poznati poduzetnik i poslovni anđeo Hrvoje Prpić omogućio je svojim sugrađanima i ostalim posjetiteljima da svoj nepušački mir pronađu samo jednim klikom.

Naime, sa svojim kolegama već nekoliko godina održava mapu s više od 100 nepušačkih kafića podijeljenih u kategorije

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Projekt je pokrenula Marina Ulemek još 2013. godine, a kasnije ga je Hrvoje preuzeo, prvenstveno zbog vlastitog zdravlja.

Budući da je i sam nepušač i voli popiti kavu u nezadimljenom prostoru, odlučio je pomoći sebi, ali i svojim sugrađanima.

Ta mi je mapa izuzetno pomogla kad bih se našao u dijelu grada u kojem se ne nalazim tako često i kad sam morao pronaći mjesto za sastanak, objašnjava nam Hrvoje.

Postojala je takva slična mapa koja nije bila redovno održavana, a nisam znao kako stupiti u kontakt s administratorom. Stoga sam osobno prepisao podatke s te mape i dodao nove kafiće i pozvao sve zainteresirane da mi se pridruže u održavanju. Zajedno sa mnom mapu su nastavili održavati i Jakov Dužević, Mirka Knežević, Igor Švedić, a poslije i sama osnivačica Marina Ulemek, kazao nam je Hrvoje.

Sam proces trajao je, kaže Hrvoje, par sati, nakon čega jedan od administratora svakih par mjeseci kontrolira mapu i napravi sitne korekcije u slučaju ako se neki kafić zatvorio ili je neki novi otvoren.

Više od 100 kafića na mapi

Zagrepčani su, kaže naš sugovornik, odlično reagirali na mapu i iznenadio ga je veliki interes javnosti i građana.

Na mapi se trenutno nalazi 145 ugostiteljskih objekata i u trenutku kada smo zadnje provjerili, otvorena više od gotovo 129.970 puta.

Kafići su podijeljeni u više grupa:

  • Potpuno nepušački kafići (22)
  • Kafići s odvojenim nepušačkim dijelom (48)
  • Oni koji nisu provjereni od strane administratora
  • Slastičarne
  • Shopping mallovi
  • Restorani/Pizzerie u kojima možete samo popiti kavu bez jela (npr. Duksa, Kava Tava, Alegria)
  • Wine barovi
  • Pivnice
  • Nepušački klubovi (Sax, KSET, Johann Franck)
  • Hoteli

Među omiljene nepušačke izdvojio je lanac Vivas cafea, Linea bar u Središću i Le Cinema u Radničkoj, a naš izbor možete provjeriti na poveznici.


Komentari