‘UČITELJICA, ŽENA, MAJKA, KRALJICA’ Prisjetili smo se žena koje su oblikovale naše đačke dane!

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Školsko doba jedno je od najvažnijih u našim životima, a neke ćemo učitelje svakako pamtiti zauvijek. U našoj anketi pitali smo vas: “Koja učiteljica je obilježila vaše odrastanje?”, a odgovori su bili zanimljivi.

“Čitam sve ovo i ne znam što bih mislila. Ja sam bila učiteljica, kažu vrlo stroga, ali voljela sam svoje učenike. Puno sam ih “drilala”, ali sam ih puno i naučila. Znala sam otkriti njihove talente, poticala ih u kreativnosti jer sam i sama otkrivala nešto novo, a mislim da je najvažnije da sam u njima razvila sigurnost, samosvijest i vjeru u sebe. I danas mi dokazuju da nisam pogriješila, velika većina su vrlo uspješni ljudi na poslovnom i privatnom planu i ja se radujem njihovim uspjesima”, napisala je osobno jedna bivša učiteljica.

“Meni je mama predavala hrvatski. Zato uvijek na ručku kod staraca razgovaram književno”, napisala je jedna čitateljica.

“Moja najbolja učiteljica bila prije svega bila je čovjek, prijatelj, profesor, predavač. Žena za sva vremena”, napisala je Ivana dok je Marica rekla da je zahvalna svojoj najdražoj učiteljici. “Učiteljica, žena, majka, kraljica. Ne preuveličavam. Kad me je vidjela nakon mnogo godina ista je bila prema meni kao i kad sam sjedila u školskoj klupi. Hvala joj za sve, nadam se i žarko želim da je živa”.

Martina se prisjetila jedne zgode sa svojim razrednikom. “Profesor matematike i razrednik u osnovnoj školi: “Ja kad god prođem pored ove Martine ona uvijek miriše kao livada u proljeće.” Tu izjavu ću zauvijek pamtiti, baš me nasmijala. Inače, i dan danas bočicu parfema potrošim u roku maksimalno tri tjedna”, napisala je.

“Milica Josipović, majka bivšeg predsjednika. Divna žena, pamtit ću ju zauvijek”, napisala je Renata.

“Profesor u Osnovnoj školi u Mesničkoj u Zagrebu. Sjećam se kao jučer kada mu je jedan učenik donio na poklon flašu jednog oštrog pića. Tada smo u razredu imali u kutu mali umivaonik. Bez sekunde razmišljanja je izlio flašu i rekao: ‘Ja sam tu da vas učim i pripremim za život. Svaki poklon koji eventualno primim će imati ovakvu istu sudbinu’, napisao je Predrag.

Nemaju svi lijepa sjećanja

Marija se prisjetila neugodnih trenutaka tijekom školovanja. “Pamtim učiteljicu koja mi je dijelila ćuške, s lijeva i desna i još bi me primila za kosu kod uha, dakle, bezobrazna i netalentirana učiteljica, koja je gušila i ismijavala moju kreativnost te je bila nepravedna”.

“Prvi dan školice nisam znala pročitati svoje ime i učiteljica mi je opalila šamar, sjećam se tog kao da je bilo jučer. Na papiriću je bilo nacrtano veliko sunce i pisalo je Nada (ja sam par puta pročitala Nadica kako su me svi zvali i dobila sam šamarčinu”, napisala je Nada.

“Bilo mi je traumatično školovanje od prvog do četvrtog razreda jer je učiteljica bila grozna. Vrijeđala je koga je god stigla, tako da prvi dio škole od prvog do četvrtog nisam volio, dok sam od petog do osmog razreda volio školu”, napisao je Petar.


Komentari