U Zagrebu se grade četiri nova planska naselja: Sadržavati će sve, od vrtića do sportskog centra…

Grad Zagreb službene stranice

U Zagrebu bi uskoro trebala početi gradnja čak četiri nova planska naselja na rubovima grada. Odluke o izmjeni i izradi izmjene i dopune četiri urbanistička plana uređenja već su prihvaćene na posljednjoj sjednici Gradske skupštine i sada se samo čeka početak radova, piše Večernji list.

Nova će naselja niknuti na području sadašnjih šikara, u Odri, Brezovici, Starom Brestju u Sesvetama i Volovčici. Investitori koji su pokrenuli inicijative uglavnom već imaju ta zemljišta u svom vlasništvu. Ovi bi kvartovi sadržavali sve sadržaje potrebne za život, uključujući vrtić i školu. Ukupna planirana površina izgradnje iznosi više od milijun kvadrata.

U planu za Odru piše kako se radi o stambenim zgradama koje su slobodnostojeće, poluotvorene i zgrade u nizu, ne više od dva kata, a u istoj će razini biti i vrtić s jaslicama te sportska dvorana. Plan koji se odnosi na prenamjenu tog prostora između naselja Odra i Hrašće inicirala je, primjerice, tvrtka Oranice d.o.o., i to ponajprije, kako piše u dokumentaciji, zbog “novih prometnih koridora, posebno u središnjem dijelu, kako bi se što kvalitetnije realizirali kapaciteti gradnje”. U planu je i uređivanje zelenih površina te parkova i igrališta.

Samo deset kilometara dalje, u Brezovici, u sličan projekt uložit će Campus Invest, tvrtka osnovana u Luksemburgu koja je pak pokrenula novu tvrtku u Hrvatskoj.

Na 300.000 kvadrata ‘niknut’ će nova škola, vrtić za deset odgojnih skupina, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgrada javne vatrogasne postrojbe, zdravstvena ustanova s ljekarnom, biciklističke staze, šetnice, ali i 300–tinjak stanova u dvokatnicama za oko 1200 ljudi.

“Predlaže se i kružna prometnica oko središnjeg dijela naselja, oko koje se formira novi centar, a uz glavnu prometnicu i “zeleni prsten” koji povezuje veće parkovne površine i ostale gospodarske, javne i društvene sadržaje. Prometno rješenje predviđa pet ulaza u naselje, dva glavna i tri sporedna”, stoji u dokumentaciji.

Za zemljište od 119.000 kvadrata, smješteno sjeveroistočno od Ulice grada Gospića, planira se, pak, transformacija postojeće industrijske zone u “prostor mješovite namjene visokoga urbanog standarda”. Izmjenu tog plana inicirala je Nivogradnja, a jedan privatni vlasnik zatražio je izmjenu u Starom Brestju. Prostor je dio pretežito neizgrađenog područja sjeverno od Gornje Dubrave i Sesveta koje je planirano za daljnji razvoj tih naselja, a njegova je posebnost, ističe se, dobra mogućnost prometnog povezivanja, s obzirom na to da se nalazi na koridoru buduće produljene Branimirove. Uz osam višestambenih građevina visokih do tri kata, predviđaju se ondje sportska i dječja igrališta, javni park, pješačke i biciklističke staze…


Komentari