U ZAGREB SE VRAĆAJU UTRKE: Subota je rezervirana za ‘Zagrepčanku 512’, u nedjelju se trči ‘Zagrebačka milja’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nakon ljetne stanke i vrućina u Zagreb se vraćaju utrke i to one posebne – u subotu 3. rujna trči se Zagrepčanka 512 i u nedjelju 4. rujna prva Zagrebačka milja.

U Zagreb se vraća najteža utrka u Hrvatskoj – Zagrepčanka 512 na kojoj se trči od prizemlja do 25. kata poslovne zgrade Zagrepčanka, ukupno 490 stepenica. Utrka je pokrenuta davne 2012. godine i do sada je održano 8 izdanja.

Natjecatelji se mogu okušati u nekoliko disciplina kao što je SOLO što znači jedan uspon (25 katova i 490 stepenica), DUPLO dva uspona (50 katova i 980 stuba) ili za one najhrabrije MEGA 4 uspona (100 katova i čak 1960 stuba). Za sve one koji žele timski rad tu je disciplina DUO koja se sastoji od para od kojih svaki trči jedan uspon.

Dosadašnji rekordi ove su godine ozbiljno ugroženi jer na utrku dolazi najbolji svjetski trkač stubama i nositelj Guinnessovog rekorda za visinsko penjanje stepenicama u sat vremena, Malezijac Wai Ching Soh. Stepenicama će se penjati i najpoznatiji zagrebački vatrogasac i aktivist Stjepan Dubac koji će trčati MEGA utrku od četiri uspona pod punom vatrogasnom opremom, a svaki njegov uspon imat će plemenitu posvetu.

Po postolje dolazi i Kristijan Rubinić, atletičar zlatnih i srebrnih rezultata, koji je već nekoliko puta bio na postolju ove utrke.

Zagrebačka milja

Nedjelja je rezervirana za utrku dugu 1609 m pod nazivom Zagrebačka milja.

Lokacija su tzv. zagrebačke fontane na Sveučilišnoj livadi i start je kronometarski što znači da se pobjednik ne zna sve do ulaska posljednjeg natjecatelja u cilj. Osim odraslih svoju brzinu testirat će i djeca koja trče jedan krug odnosno pola milje. Počasni gost prvog izdanja je državni rekorder i olimpijac Branko Zorko, koji drži nacionalni rekord na milju s nevjerojatnih 03:52,64.

Utrke Zagrepčanka 512 i Zagrebačka milja dio su kup natjecanja ZAGREB RUN koji osim ove dvije utrke obuhvaća još i popularnu cestovnu utrku Zagrebački noćni cener (6.11.2022.) za koju se prijave otvaraju u utorak 6.9.2022.

Informacije o utrkama nalaze se na www.zagreb.run


Komentari