U SKLOPU ZANIMLJIVOG PROJEKTA! Očistili devet kilometara potoka Črnomerec, našli su svašta

Foto: Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea u subotu su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec. Tom prilikom skupljeno je više od 80 vreća smeća duž devet kilometara potoka.

Vrijedi istaknuti da je u srpnju, koji se obilježava kao mjesec bez plastike, i baš na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pronađena velika količina plastike u ovom potoku. Zagreb ima tridesetak potoka koji su tijekom više desetljeća zanemarivani, a predstavljaju kulturnu i prirodnu vrijednost, stanište su zaštićenih vrsta i oaza bioraznolikosti unutar urbanih područja. “Potoci trebaju otvaranje, ne dodatno zatvaranje i betonizaciju koji bi ih izbrisali. Idealni su za plavo-zelene koridore za pješake i bicikliste. Primjerice, potok Črnomerec dug 11 km bio bi sjajan koridor koji spaja Medvednicu i Savu”, izjavio je voditelj Greenpeacove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov.

Važnost potoka posebno dolazi do izražaja u aktualno doba ekstremno visokih temperatura i očitih posljedica klimatskih promjena. Gregov je u tom smjeru dodao da “očekuje da će nova vlast u Zagrebu imati kvalitetnu viziju održavanja i gospodarenja potocima i tako iskoristiti njihov puni potencijal.”

Spasimo potok Črnomerec, kao sestrinska inicijativa platforme 1POSTOZAGRAD, za glavni cilj ima očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i stvaranje javne šetnice uz njega. “Prema najavama nove gradske uprave koja je u predizbornoj kampanji nedvosmisleno stala u prilog potoka, očekujemo da se potok primjereno tretira i kroz novi GUP i u cijelosti zaštiti kao otvoreni plavi i zeleni koridor. Uređena šetnica s komunalnom opremom i očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca osobito je važno u svjetlu urbanoloških kriterija, očuvanja staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta i zbog ublažavanja klimatskih promjena, a može i treba biti primjer planiranja grada po kriterijima 21. stoljeća”, izjavila je Mirela Ježina ispred inicijative Spasimo potok Črnomerec.

Čisteći medvjedići su u svojih 15 mjeseci postojanja u nekoliko navrata čistili potoke. Ističu da su u četiri akcije na potoku Vukov dol kod Kašine sakupili više od 300 vreća smeća, a kao najproblematičnijeg zagađivača ističu upravo plastiku. “Ona je naš najveći neprijatelj, kako ovdje na potocima, tako i u šumama, plažama, moru, nasipima. Nerijetko se susrećemo s plastikom koja datira još iz bivše države, dakle sigurno je već desetljećima u prirodi. U svjetlu novih prijedloga zakona i prigodno na današnji Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, nadamo se da ćemo ubuduće imati manje posla, a i da će ljudi više cijeniti sve prirodne blagodati, pa i sve naše potoke koji nipošto ne smiju biti odlagališta smeća”, rekla je Ivana Leskur iz Čistećih medvjedića.


Komentari