U RATU SA ZET-om! Zagrepčanki prekipjelo: ‘Plaćam da mi vozači namjerno zatvaraju vrata pred nosom, za pokvarenu klimu i komad dr*ka pokraj sjedala’

Tramvaji u remizi (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Potaknuti žalbom naše čitateljice na loše uvjete u gradskom prijevozu tijekom ljeta, javilo nam se niz građana sa sličnim tvrdnjama. Većini smeta vrućina u tramvaju i busevima te se pitaju što je s klimom. S druge strane iz ZET-a naglašavaju da “raspolažu sa 142 tramvaja koji imaju klimatizirani putnički prostor, dok su u autobusnom prijevozu gotovo svi  opremljeni klimatizacijskim sustavom”.

No, tu priča sa ZET-om ne staje.

Svoje nezadovoljstvo jedna je Zagrepčanka izrazila u podužem pismu upućenom ZET-u koje nam je poslala u nadi će time potaknuti gradsku vlast na promjenu i naglašava da se radi o njezinom osobnom iskustvu, ali jedna je kap prelila čašu.

“D sada mi nikada nije palo na pamet žaliti se na usluge javnog prijevoza, ali nakon što sam neuspjelo pokušavala cvikati kartu (aparat nije radio naravno) i kontrolor me gledao cijelo vrijeme. Pružila sam mu kartu ispričavajući se što nije cvikana na što me on optužio da se pokušavam švercati. Ta sitna gesta neprofesionalnosti i bezobraznosti je kap koja je prelila svaku čašu i s obzirom na nedostatak odgovora ili ikakve reakcije ZET-a ne znam kome više da se obratim”, započela je svoju priču i ustupila nam pismo koje je poslala na adresu ZET-a.

Pismo čitateljice (podaci poznati redakciji) prenosimo u cijelosti:

Vozači namjerno zatvaraju vrata pred nosom

“Svakodnevno se zadnjih 20 godina koristim javnim prijevozom i u skladu s time kao i većina mojih sugrađana plaćam usluge javnog prijevoza. U proteklih mjesec dana sam primijetila toliko nepravilnosti u radu ZET-a, od vozača do kontrolora, da više ne mogu kupiti kartu i ne zapitati se što ja to točno plaćam.

Dajte da vam kažem:

Plaćam da mi vozači kada pitam kada kreću kažu “kad mi se bude htjelo”, “pogledaj si raspored”(pa krene u drukčije vrijeme od onoga koje piše na rasporedu), “ja ne vodim brigu o tome”. Ti isti vozači tramvaja putnicima namjerno zatvaraju vrata pred nosom (s osmijehom na licu) krećući prije rasporeda, dok svojim kolegama otvaraju vrata i na semaforima.

Pokvarena klima, zaključani prozori i prljavi tramvaji

Plaćam za to da se vozim u tramvaju iz 1980. na tračnicama iz 1910. koje zadnjih 20 godina nisu obnavljane. Plaćam da kad sjednem u bus, kiša pada po meni jer krov curi, gledam u cestu kroz rupu pod nogama i dijelove buseva kako vise unutra, a kada se i pokušam primiti za rukohvat on se miče skupa sa mnom. Plaćam za to da se obustave prometa i promjene trase najavljuju u zadnji tren (najčešće večer prije iako se za njih zna i po mjesec dana ranije) kako se ne bi stigla ni prilagoditi. Ili vozač tramvaja na pola linije odluči promijeniti smjer i ne upozoriti putnike do zadnjeg trena.

Plaćam i za pokvarene klime i zaključane prozore jer tko bi htio disati u punom javnom prijevozu pogotovo na preko 30 stupnjeva ljeti. A prozore i kada uspijete otvoriti najčešće izazovu bijes vozača jer u njihovoj kabini klima radi pa ih boli briga što ne radi u ostatku prijevoza i time svi zaslužujemo udisati sparinu i kemikalije pokvarenih i godinama neservisiranih klima. A osim neočišćenih klima, plaćam i za to da kad u 7 ujutro sjednem u tramvaj nađem komad dreka pokraj sjedala što dokazuje koliko redovito i temeljito se i inače tramvaji čiste.

Kontrolori diskriminiraju mlade, a starije izbjegavaju

Plaćam da kontrolori uđu u javni prijevoz, izbjegavaju starije i izraženo diskriminiraju mlađu populaciji, nerijetko uz verbalno vrijeđanje i maltretiranje čak i ako imate kartu. Također plaćam da mi se govori kako je javni prijevoz odlično subvencioniran od strane EU, ali te se subvencije vide tek na pet buseva, ako i toliko jer se u ostalo ne ulaže. Bitno da se vidi da izvlačimo subvencije, ali se ne vidi za što točno.

Stoga sam došla do zaključka da sam zadnjih 20 godina mazohist jer uporno opravdavam plaćanje vaših “usluga” i više si ne želim tako škoditi. Pitati se svakodnevno je li je ovo taj dan kada će mi se bus raspasti ili tramvaj sletjeti s tračnica ili ću ipak uspjeti doći na posao/doma u jednom komadu. Meni je dosta ovakvih pitanja, a na ZET-u je vrijeme da se zapitate”, stoji u pismu čitateljice u kojem na kraju naglašava da kartu više kupovati neće.

U privitku nam je poslala stanje iz ZET-ovog autobusa:

Stanje u ZET-ovom busu (Foto: Čitateljica Zagreb.info)


Komentari