U blizini HDZ-a osvanuo ‘zid srama’: ‘To je više nego što su vlasti uspjele izgraditi od potresa!’ Evo tko stoji iza toga

Performans pod nazivom Zid, pljesak ,kuca, smijeh (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Jučerašnji performansi, instalacije i izvedbe u sklopu Festivala Perforacije bile su posvećene umjetničkom otporu rastućim problemima femicida u Hrvatskoj i seksizmu, za kojeg umjetnici smatraju da je sve prisutniji u društvu.

Nadalje, Siniša Labrović je u subotu započeo svoju dvodnevnu seriju performansa kojima želi ukazati na sve veći politički oportunizam koji rezultira korupcijom i nesposobnošću prilikom obnove područja pogođenih potresom.

Prvi je na redu bio performans “Zid, pljesak, kuća, smijeh” kojeg je izveo od 11 do 12 sati na Trgu sv. Marka tijekom. Labrović je pred Vladom i Saborom RH zapljeskao spretnosti, brzini i ažurnosti vlasti u obnovi Hrvatske od posljedica potresa.

Performans pod nazivom Zid, pljesak ,kuca, smijeh (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Nakon toga će od 13 sati je na Trgu žrtava fašizma 4 (ispred zgrade HDZ-a) ironično započeo obnovu.

“Gradit će zid, jedan više nego što su vlasti uspjele izgraditi u dvije godine od potresa do danas”, objašnjavaju organizatori. U performansu mu se pridružila nekolicina ljudi, a na takozvani “zid srama” ispred HDZ-a, ispisana su imena sela i gradova pogođenih, kako tvrde organizatori, s dvije katastrofe.

“Jedna je potres, a druga je nesposobnost obnove od potresa”, objašnjavaju.

Zanimljiv performans održao se u petak na Dolcu. Umjetnica Nikolina Majdak koja hodala je u krug po zagrebačkoj tržnici, istovremeno balansirajući instalaciju postavljenu na svojoj glavi. izvedba se prigodno zove “Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta”.


Komentari