Ranjenom labudu koji je bježao od ekipe iz Dumovca petak 13. je sretan dan! Konačno je ulovljen na Bundeku

Nakon pet dana pokušavanja hvatanja labuda na Bundeku, uporna ekipa iz Dumovca danas je napokon uspjela. Još u ponedjeljak zaprimili su dojavu da zagrebačkim jezerom pliva labud s udicom kljunu. Iako su odmah otišli na teren, labud je danima bježao.

“U ponedjeljak je labud boravio na malom jezeru sa svojom skupinom, a tamo mu se nikako nije moglo prići. U utorak ujutro preselio je na veliko jezero te smo pozvali vatrogasce s čamcem da nam pomognu. Nažalost, čim se čamac približio, on je odletio” rekli su iz Udruge.

 

Kako je labud zbog udice izgledao drugačije, ostatak jata ga je tjerao od sebe prilikom hranjenja, zbog čega su se iz udruge brinuli je li gladan.


“Naša mu je pomoć bila nužna, no on je bio tvrdoglav. Više smo ga puta obilazili, a jedan smo dan u akciju uključili i vatrogasce s čamcem. Sve to bilo je neuspješno. Labud bi nam baš svaki put vješto pobjegao. Jato kojeg se labud držao, bilo je okrutno. Tijekom hranjenja jato bi ga tjeralo od sebe, pa smo se brinuli je li gladan”, objašnjavaju iz Dumovca.

S obzirom da je labud danima, odbijao pomoć, ekipi iz Dumovca je u hvatanju pomogao gospodin Tomislav koji inače na Bundeku hrani jato.

Izvor: Facebook
“Tu smo činjenicu odlučili iskoristiti kako bismo ga uhvatili. Labudovi su naviknuti na ljude koji ih hrane, pa smo se s gospodinom Tomislavom dogovorili da mu danas pripremimo svojevrsnu zamku. Plan je bio da ih on hrani, a da kolega iz Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta dr. sc . Luka Jurinović i voditelj naše terenske ekipe pokušaju uhvatiti labuda s flaksom u kljunu. Bio je to pun pogodak!”, ustvrdili su.
Tako je jutros u 7 sati labud konačno ulovljen.
“Na licu mjesta smo mu iz kljuna izvadili flaks s udicom, no za svaki smo ga slučaj odvezli na temeljit pregled u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba. Tamo je labudu očišćena ranica od udice i dana mu je potrebna terapija. Sada je u stacionaru. Tamo će biti nekoliko sati na promatranju, a ako će sve biti u redu, već danas ćemo ga vratiti na Bundek”, kažu iz Dumovca.

Komentari