TU SE LOVA DOSLOVNO TOPI! Na 18 stupnjeva snježni topovi na Cmroku rade punom parom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na Cmroku se staza za sanjkanje i dalje zasnježuje snježnim topovima. iako je danas izmjerena temperatura od 18 stupnjeva Celzijusa. Čini se kako zagrebački gradonačelnik neće odustati od namjere da Zagrepčanima stvori jedan maleni balkanski Aspen.

Mnogima omiljeno sanjkalište moglo bi to ostati sve do svibnja, sudeći po tome kako je krenulo. Iako se velik broj građana svakodnevno zgraža i čudi ovakvim potezima od strane Grada, i dalje se svakog vikenda zapute na Cmrok i zabavljaju na par metara kvadratnih umjetnog snijega.

Inače, park-šuma Cmrok je park-šuma u Hrvatskoj i jedna od 17 park-šuma na prostoru Grada Zagreba. Spada u park-šume Centra grada Zagreba.

Sve one su predjeli od kojih se pojedini spuštaju do sa­mog središta grada. To su pretežno mješovite srednjodobne starije i stare park-šume, koje u omjeru smjese imaju hrast kitnjak, bukvu, grab, bagrem, lipu, kesten, jasen, voćkarice, brezu i druge listače i četinjače.

Sastojine su pretežno visokog uzgojnog oblika u kojima treba provoditi sve faze njege i sve radove na obnovi, ovisno o konkretnom stanju pojedine sastojine. Njegu, obnovu i održavanje provoditi po na­prijed navedenim načelima i metodama.

Državnih šuma u svim park-šumama Centra (Tuškanac, Dubravkin put, Cmrok, Jurjevska, Rokov perivoj, Zelengaj, Kra­ljevac, Pantovčak i Prekrižje) je 120,39 ha, privatnih 140,38 ha, ostalih površina 59,66 ha.

Prosječna drvna zaliha je 386,28 prostornih metara po hektaru. Prosječni godišnji tečajni prirast je 6,88 prostornih metara po hektaru.


Komentari