TRNJANI IMAJU DOBAR PLAN: Pokrenuli su peticiju za hitnu obnovu starog placa, ovo su ključne točke

Za stari trnjanski plac koji se nalazi odmah iza Palače pravde danas rijetko tko zna. Osim, ako to nisu stari Trnjani koji pamte to mjesto susreta, druženja i središta društvenog života nekadašnjeg Trnja. Trnja kakvo je nekad bilo. Oni koji za to mjesto i danas znaju i čuvaju ga u kolektivnoj memoriji, znaju da se ovdje radi o simbolu kako Trnja, tako i grada, koji je godinama prepušten propadanju. Među njima se više ili manje naglas priča o tome kako je stari plac prepušten današnjem stanju jer se iza zemljišta na kojem se nalazi kriju višebrojčani interesi te su ga i oni polako i malodušno prepustili tom istom – zaboravu.

Ali, nekad je dovoljna jedna smislena inicijativa koja može zapaliti stare uspomene. Baš to se ovih dana dogodilo na Trnju. Kako inicijativa građana najjednostavnije i najglasnije može djelovati putem peticija, građani su se odlučili upravo na taj vid aktivizma, te su pokrenuli peticiju i prikupljanje potpisa za obnovu ove kolektivne uspomene i baštine. Prijedlog za peticiju dala je skupina mladih sugrađana koji već duže vrijeme djeluju kroz razne inicijative vezane uz kvart i grad, a relativno nedavno su se okupili u jednu homogenu grupu koja je odlučila stvari mijenjati u njihovoj srži.

Organizirali su potpisivanje peticije, koju je bilo moguće potpisati kako u online verziji, tako i na frekventnim mjestima u kvartu kao što su tržnica na Savici i ispred crkve Krista Kralja na Trnju. U svega nekoliko dana, inicijativa je privukla veliku pozornost i prikupila više od tisuću potpisa, što jasno pokazuje koliko svim Trnjanima znači ovo mjesto. Prijedlog nije završio samo na organiziranju peticije.

MOST Trnje dao je potporu inicijativi gradana te predložio konkretan prijedlog obnove koji je u njihovo ime iznio Lovro Marković, koordinator MOSTA Trnje na press konferenciji održanoj na Dan žena 2021. na mjestu samog placa.

“Ovo mjesto pokazuje potencijal za biti puno više od samo lokalne tržnice za stanovnike ovoga kvarta, zbog svog izrazito dobrog položaja. Uz prijedlog obnove, predstavljen je i arhitektonski prijedlog te obnove ovoga prostora koji bi bio spoj modernog, ali i starog zagrebačkog duha. Obnova placa svedena je u 3 ključne točke: 1. da se plac obnovi u stilu koji podsjeća na stara vremena; 2. da se na ovoj tržnici nižim cijenama najma potakne dolazak kumica i ostalih prodavača proizvoda iz vlastite proizvodnje te svih prodavača autohtonih proizvoda i domaće hrane; 3. da se nižim cijenama najma potakne iznajmljivanje poslovnih prostora starim i deficitarnim obrtničkim zanimanjima među kojima se posebno navode: postolari, urari, bravari, krojači, brijači, proizvođači kišobrana i ostalih rukotvorina”, rekao je.

Predloženo je i da obnovljeni plac nosi ime Etno-plac Trnje kao prva velika stalna etno-tržnica u Hrvatskoj te ga se kao takvog uvede u turistički vodič Grada Zagreba. U vremenima gdje privatni sektor prima udarce sa svih strana, a mali obrtnici propadaju, ne sumnjamo da bi iznalaženje dodatnog prostora za njihove usluge i njima vratio osmijeh na lice i poslovanje. Zaključno, ponekad je dovoljna samo jedna iskra i samo jedan glas. Umjesto iskre, zapaljena je vatra, a umjesto glasa, gradom odzvanja jeka – hitna obnova trnjanskog placa otimanje je zaboravu kultnog simbola grada.


Komentari