TREBAO JE POSTATI HOTEL, ALI… Bivši studentski dom na Trgu žrtava fašizma i dalje ‘zjapi’ prazan

Foto: Screenshot

Dotrajala zgrada na Trgu žrtava fašizma i dalje nema svoju svrhu. Riječ je o bivšem studenskom domu, a 3. prosinca 2021. godine srušena je svaka nada da će se nešto napraviti s ovom nekretninom. S tim datumom poništen je natječaj kojim bi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) 39 godina u najam davala dio zgrade i dvorište od 8.500 četvornih metara, doznaje Jutarnji.

U cijeloj zgradi, svega pet stanova je u privatnom vlasništvu, a za dva se vode upravni postupci. Iako su jedno vrijeme akademici iz HAZU govorili da bi zgradu bilo najbolje prenamijeniti u hotel te su u lipnju 2021. donijeli odluku da s dvjema tvrtkama Jaht ulaganja d.o.o. i LSG Solutions sklope ugovor o zakupu, ubrzo su uslijedili problemi.

Naime, akademici su ponudili sklapanje ugovora o najmu tvrtkama, no oni su zatražili odgodu tijekom ljetne stanke, a zatim su uslijedile još dvije odgode. Cijela stvar se razdužila do zime, a ponuđači i dalje nisu zatvorili financijsku konstrukciju zbog čega je natječaj u krajnosti poništen.

Osnivač tvrtke Jaht Tomislav Krpan za Jutarnji je otkrio da je na Trgu žrtva fašizma imao A i B varijantu projekta, a početna ideja bio je hotel s četiri zvjezdice, no kako u tome nisu uspjeli, planirali su raditi studentski dom.

Inače, tvrtka Jaht osnovana je u prosincu 2020. godine. LSG Solutions ima iza sebe iskustvo rada na povijesnim i kulturnim objektima zbog čega su zajedno predali ponudu. No natječaj je u krajnosti poništen jer Krpan nije uspio zatvoriti financijsku konstrukciju onako kako je to zamislio. Njegova ideja bila je dio financirati kroz postojeći novac, a dio kroz opterećenje na zgradu što za HAZU nije bilo prihvatljivo.

Hoće li zgrada u centru grada dobiti svoju svrhu u bližoj budućnosti, za sada ostaje nepoznanica.

Komentari