‘TRAMVAJ SE JEDVA PROBIJAO’ Iz Sindikata biciklista ogorčeni: ‘Nažalost, u Gradu nisu prihvatili mjere koje smo predložili’

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Povodom zadnjeg dana Festivala svjetla, ponovno su se oglasili iz Sindikata biciklista. Oni su prije održavanja omiljenog proljetnog festivala, zatražili od Grada da uvede privremenu prometnu regulaciju.

‘BIT ĆE PROMETNI KAOS’ Mračna strana Festivala svjetla: Grad otkantao udrugu koja traži uvođenje reda

Povod im je bila gužva koja se za vrijeme održavanja prošlog Festivala svjetla stvorila u centru.

“Naime, zbog izostanka posebne regulacije prometa, odnosno neograničavanja motornog prometa za vrijeme trajanja festivala, stvarale su se nesnosne gužve i potencijalno opasne situacije na lokacijama projekcija: od potpune blokade javnog prijevoza, do naguravanja mase pješaka na kolnicima među autima koji su pristizali u centar grada i stajali zaglavljeni u kolonama”, upozorili su ranije iz Sindikata biciklista.

Kako tvrde, njihove su se bojazni ostvarile.

“I dogodilo se predviđeno. Tramvaj se od Glavnog kolodvora do Trga jedva probijao, automobili koji su skretali na zeleni val sa Zrinjevca bijesno su trubili jer nisu mogli proći na zeleno”, stoji u objavi koju su podijelili na službenom Facebook profilu.

“Nažalost, u Gradu nisu prihvatili mjere koje smo predložili kako bi boravak u javnom prostoru za posjetitelje i građane bio ugodniji i sigurniji”, dodali su.

Kako navode, od Grada su tražili privremeno proširenje pješačke zone sve dane trajanja festivala u zonama održavanja glavnih svjetlosnih projekcija na kojima se očekuje velik broj posjetitelja.

Osim toga, predložili su i uvođenje naplate parkiranja u prvoj zoni u subotu iza 15 h i nedjelju, za vrijeme trajanja festivala kako bi se demotivirao dolazak u središte grada automobilom, te obustava naplate karata javnog gradskog prijevoza 3 stanice u svim smjerovima od Trga bana Jelačića tijekom večernjih sati i na svim autobusnim linijama koje prometuju na relaciji Muzej suvremene umjetnosti – Glavni kolodvor, odnosno od parkinga na platou istočno od Zagrebačkog velesajma.

U njihovom prijedlogu bila je i suradnja s HŽPP-om radi osiguravanja besplatnog prijevoza vlakom na festival po uzoru na suradnju Turističke zajednice grada Zagreba i HŽPP za manifestaciju Advent u Zagrebu.

O navedenoj smo problematici poslali upit Gradu, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.


Komentari