TKO JE TU LUD? U milijunskom projektu pronađene bizarne pogreške! Mostom mladosti vozi vlak koji ne postoji?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački mostovi vape za obnovom, a njihovo je stanje očajno i moraju se sanirati. No mostovi moraju vizualno biti i lijepi, kako bi postigli određeni emocionalni efekt na prolaznike, pa je tako za osvjetljavanje zagrebačkog Mosta mladosti u igri vrtoglava cifra od 17 i pol milijuna kuna bez PDV-a.

Taj određeni emocionalni efekt koji bi prolaznicima pored Mosta mladosti trebala pobuđivati javna i dekorativna rasvjeta stajat će Zagrepčane milijune, a pritom je projektna i natječajna dokumentacija za svjetlosno duhovno uzdizanje prepuna bizarnih omaški, nelogičnosti i propusta. Zbog toga je dio natječajne dokumentacije, nakon žalbe, prošlog mjeseca poništila nadležna Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

Tako u Glavnom projektu stoji odredba o automatskom uključenju i isključenju rasvjete prilikom nailaska vlaka. Koji mostom ne prolazi. Ili pak proračun rasvjete koji je napravljen za dvije vozne trake u svakom smjeru. Dok su na mostu zapravo tri. A to je tek dio neshvatljivih pogrešaka u milijunski vrijednom projektu rasvjetljavanja važnog zagrebačkog mosta preko Save.

Odgovorna i učinkovita gradska uprava

“Mi ni u kojem trenutku nećemo zaboraviti što je istinska uloga uprave. Naša uloga je biti odgovorna, učinkovita i funkcionalna gradska uprava i iako smo izgubili prvog od nas ta misija pratit će nas do kraja mandata”, izjavila je Jelena Pavičić Vukičević nakon što se doznalo za smrt gradonačelnika Bandića. Za njegova života raspisan je natječaj za rasvjetu mosta, ali ponude zainteresiranih tvrtki ni danas još nisu pristigle.

Baš je zato zbog učinkovite gradske uprave poništen taj dio dokumentacije za rasvjetu, rokovi su produženi, a greške su se morale popravljati.

Naime, svatko tko je barem jednom prešao Mostom mladosti, zna da vlak tuda ne prolazi. Ova bizarna pogreška uočena je u Glavnom projektu za koje je zainteresirana tvrtka tražila objašnjenje. Zanimalo ih je zašto u troškovniku natječaja nisu navedene specifikacije za kamere i senzore koje bi trebale služiti za automatsko paljenje rasvjete prilikom prolaska vlaka, kako jasno piše u Glavnom projektu.

Mostu “ukrali” traku, greškama nema kraja

No ovdje nije kraj pogreškama. Osim nepostojećeg vlaka, mostu je istovremeno je oduzeta itekako postojeća vozna traka. Tvrtka koja se žalila upozorila je u žalbi kako su proračun rasvjete koja treba biti postavljena na most, izradili za prometnicu s dvije trake i srednjim pojasom, “dok je uvidom u stvarno stanje na lokaciji građevine utvrđeno da se radi o prometnici sa srednjim pojasom i tri vozne trake”.

Bizarnosti nema samo u Glavnom projektu, već i u natječajnoj dokumentaciji. Tako su iz Grada tražili samostojeći razdjelnik sa solarnim štitom, u slučaju direktne izloženosti sunčevim zrakama. No u toj bi situaciji sunce imalo dosta tešku zadaću, jer se glavni razvodni ormar nalazi “unutar sjevernog upornjaka mosta, u zatvorenom prostoru u koji ne dopire sunčeva svjetlost”.

Osim standardne rasvjete mosta, namjerava se i bočno rasvijetliti nosive grede mosta, rukohvate i pješačke puteve, upornjaci mosta, grede nadvožnjaka te betonske niše. Sve prema svjetlotehničkom rješenju Deana Skire.

Oštećenom od potresa, zaduženom “do grla”, osvjetljavanje mosta građane će koštati više od 20 milijuna kuna, piše Telegram.

Komentari