Taksi do zračne luke platio je 110, a pri povratku 455 kuna: ‘Očekivao sam duplu cijenu, ali ovo me šokiralo’

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Da cijene taksija mogu biti paprene nije tajna, što je na svojoj koži iskusio jedan čitatelj Jutarnjeg. Pri odlasku na avionski let vožnja Eko taxijem od Granične ulice na Kustošiji do Zračne luke Franjo Tuđman koštala ga je 110,40 kuna. Navedena cijena nije posebno iznenađujuća, s obzirom na to da se radi o ruti od 30-ak kilometara.

Pri povratku s putovanja, čitatelj je ponovno sjeo na taksi. Kako tvrdi, bio je preumoran za vožnju javnim prijevozom te je sjeo u vozilo koje je stajalo ispred Zračne luke. Radi se o Taxiju Gorica, a račun je iznosio čak 455,50 kuna. S obzirom na to da se radi o velikogoričkim taksistima, bio je svjestan da će cijena biti nešto viša što mu je napomenuo i vozač.

“Kada mi je vozač rekao da su skuplji, i to mi je bilo u redu jer sam bio umoran, no konačni iznos me šokirao, posebno jer sam se vozio u ponedjeljak popodne kada cijene prijevoza po niti jednom parametru nisu povećane”, priča čitatelj.

Kaže i da je nekoliko puta pokušao pogledati na taksimetar koji se nije nalazio na klasičnom mjestu već kod vozačevog i suvozačevog mjesta na odmorištu za ruku.

“Čini mi se da je jedan dio bio diskretno prekriven jaknom, no ne želim ulaziti u to je li to slučajno ili namjerno”, objašnjava.

Jedan od vozača iz Taxi Gorica objašnjava kako je optimalna cijena od luke do Zagreba oko 330 kuna, ali da je taj iznos u prošlosti bio manji. Kaže i da je svaki vozač u ovom poslu zasebno, te da moraju plaćati najam mjesta u Zračnoj luci 10.230 kuna godišnje, no problem je što zakon dozvoljava da svaki taksist određuje iznos svoje tarife.

“Ova cifra je ipak malo prevelika, ali problem je u tome što je zakon dozvolio da svaki vozač za sebe određuje tarifu i onda ne možete utjecati previše na to. Ne želim braniti kolegu, ali ima puno faktora zbog kojih naša vožnja mora biti skuplja”, kaže taksist i dodaje da država od Eko taksija i Bolta ne uzima porez, a od njih 25 posto svakog od iznosa. Kaže i da su cijene više zbog poskupljenja goriva koje im stvara dodatne troškove, ali da vozači naglase da su njihove usluge skuplje.


Komentari