Tajna izvora Kraljičinog zdenca

Medvednica.info

Jezerce “Kraljičin zdenac”, pokraj kojeg se nalazi istomeno šetalište, jedno je od najposjećenijih mjesta na Sljemenu. Šetnicu i stazu dao je urediti grof Miroslav Kulmer za svoju ženu Elviru. U današnje vrijeme staza je ipak poznata kao “Staza Miroslavec” i najlakša je staza za šetanje. Uz stazu se također nalaze edukativne ploče o povijesti i geologiji Medvednice.

Iako je danas Kraljičin zdenac popularan zbog svojih odmarališta, izvor fine sljemenske vode dobio je ime po jednoj od najmračnijih osoba iz zagrebačkih legendi, Barbari Celjskoj poznatijoj kao Crna Kraljica.

Naravno postoji zanimljiva legenda vezana uz zdenac, a priča ide da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Jedino zdenac Crne Kraljice na Medvedgradu nije usahnuo. Izmućeni narod Zagreba došao je pred Crnu Kraljicu moleći ju za vodu.

Crna Kraljica odbila je zahtjev, a iscrpljeni su se ljudi pustili na milost ili nemilost Medvednice i njezinih divljih zvijeri. Narod je hodajući šumom naišao na mjesto gdje se danas nalazi zdenac. Kada se je narod napio vode, zdenac Crne Kraljice usahne.


Komentari