Tajanstveno podzemlje Medvednice: Rudnik Zrinski idealno je mjesto za subotnji izlet!

FOTO: Facebook / PP Medvednica

Među mnoštvom zanimljivih zagrebačkih lokacija koje vrijedi posjetiti, nalazi se i Rudnik Zrinski. Smješten u blizini planinarskog doma Grafičar, na području zvanom Rudarski vrt, rudarilo se od davnina u potrazi za plemenitim kovinama.

Spomenuti je rudnik otvoren u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Mukotrpno rudarenje čekićima i klinovima

Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća.

No, iako su u rudarenje ulagali gotovo nadljudske napore, Rudnik Zrinski nikada nije dao toliko plemenitih metala koliko su htjeli. Naime, za dobivanje pola kilograma srebra valjalo je istaliti tonu galenita, pa su zbog toga vlasnici (članovi obitelji Zrinski), polovicom 17. stoljeća, odustali od rudarenja.

Tajanstveno podzemlje Medvednice tako je ostalo prepušteno vlazi, tami te podzemnim bićima.

Nekada mjesto rada danas je pretvoreno u turističku atrakciju

Rudnik Zrinski za posjetitelje je uređen 2004.godine, a od tada su hodnici rudnika i više nego živi. Naime, svake subote, nedjelje i blagdana (osim za blagdan Svih Svetih i za Uskrs), rudnik je od sredine ožujka do kraja studenoga otvoren za posjetitelje, koji dočekuju znatiželjne goste u vremenu od 11:00 do 17:00 sati.

Rudnik Zrinski idealno je mjesto za kratak vikend-izlet, ali i mjesto za dobro se rashladiti u ovim ljetnim mjesecima. Naime, temperatura u rudniku kreće se oko 12 stupnjeva Celzijevih, pa se preporuča, ukoliko planirate posjet, ponesete i malo deblju odjeću sa sobom.

Pa stoga, ukoliko tražite ideju što vidjeti i posjetiti u našem divnom gradu i okolici, naša je topla preporuka – Rudnik Zrinski!


Komentari