ŠVERCANJE VIŠE NIJE ’IN’? ZET-ovi podaci pokazuju zanimljivu statistiku, pandemija je jednako utjecala na dvije ključne stvari

FOTO: ZET

Bilo da je to učinila pandemija te s njom povezan i pronalazak drugog načina putovanja gradom ili jednostavno manji broj putovanja, ZET se suočava s debelim minusom, ako gledamo prihode ostvarene prodajom karata, ali i naplatom kazni, javlja Večernji list.

Kako su im rekli iz ZET-a, promet karata prepolovio se, a isto je i s naplaćenim kaznama kojih je čak pet puta manje. Naime, od ožujka 2020. godine do početka travnja evidentirano je 8784 prekršitelja, dok je u istom razdoblju prošle godine ta brojka iznosila čak 32.155.

Što se pak tiče prodaje karata, najpopularnija je, čini se, ona od četiri kune koja vrijedi pola sata. Ona je u nešto manje od godinu dana prodana čak 17,3 milijuna puta, a čini 96 posto svih prodanih karata.

Što se pak tiče karte od sedam kuna koja vrijedi sat vremena, i ona bilježi pad, a prodana je u malo većem broju od 505 tisuća. Najmanji promet pak bilježe karte od deset kuna za 90 minuta vožnje. Prodano je njih tek 94.400 dok je njihovih verzija s “kamatom” za prodaju u vozilu, koje pak koštaju 15 kuna, prodano 5630. One također bilježe veliki pad jer prošle ih je godine prodano malo manje od 14 tisuća.

Podsjetimo, tijekom pandemije, a posebice tijekom lockdowna neke linije uopće nisu prometovale, a zbog potresa i posljedica uzrokovanih istim, jedan dio grada u potpunosti je ostao bez linija javnog prijevoza. U ljetnim mjesecima pak, vrućina u istima je nesnosna pa mnogi radije biraju motocikle, bicikle pa čak i sada strašno popularne romobile.


Komentari