SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ZAGREBAČKIM ŽOHARIMA Dr.sc. Ana Klobučar iz ‘Štampara’: Odbojni su, ali pravi problem su ove životinje

Foto: Zagreb.info / Tomislav Kristo / CROPIX

Kako nam javljaju čitatelji, zagrebačkim ulicama češće nego inače mogu se vidjeti žohari. Osim što nisu prizor kojeg itko voli vidjeti pod nogama, žohari mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti, ali i pokazatelj zapuštenosti i prljavštine. No, kako nam je objasnila dr.sc. Ana Klobučar, Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Nastavnog zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ – mjesta za paniku nema! 

Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar u ovoj godini nije primio ni jedan poziv koji se odnosi na pojavu žohara na javnim površinama”, govori nam dr.sc. Klobučar. Kaže i da su proteklih godina primali prosječno dvije do tri dojave o žoharima na otvorenom tijekom ljeta.

“Najčešće u središnjem dijelu grada”, kazala nam je dr. Klobučar i napominje da se u gradu mogu vidjeti crni žohari.

Žohar, (foto: Pixabay)

“Na javnim površinama žohari se pojavljuju uglavnom oko slivnika i poklopaca šahtova. Ova vrsta za život odabire hladnije prostore s većim stupnjem vlažnosti. Najčešće se zadržava u donjim etažama starih građevina (sa slabijom i dotrajalom izvedbom tehničkih dijelova odvodnje i kanalizacije) i suterenskim prostorima, kao što su kotlovnice, podrumi, prostori oko cjevovoda te druga tehnička postrojenja. Zadržava se u kanalizacijskim šahtovima, revizijskim otvorima za vodu te u slivnicima. U toplom dijelu godine može migrirati putem kanalizacijske mreže. U kućama i stambenim zgradama najčešće obitava u podrumskim i suterenskim prostorima koji su vezani na različite odvode. U stanovima se crni žohari pojavljuju rijetko, a kada se pojave najčešće su u kupaonicama te u blizini odvodnih cijevi i sifona”, kaže dr. Klobučar.

Napominje i da se ljeti intenzivno razmnožavaju, pa to može biti razlog zašto ih se viđa više no što je uobičajeno.

“Radi povoljnijih temperatura za život, crni žohari se tijekom ljeta intenzivno razmnožavaju. Crni žohari su osjetljivi na nedostatak vlage. U razdobljima bez kiše, u potrazi za vodom jedinke ponekad izlaze iz šahtova ili slivnika na vanjske površine”, govori dr. Klobučar.

Problem su zgrade i stanari

Ako se crni žohari nalaze oko zgrade, problem je vezan uz samu zgradu, govori nam dr. Ana Klobučar, “pa o tome brigu treba voditi predstavnik stanara suvlasnika zgrade, naručiti provedbu dezinsekcije”.

Kaže nam i da nem opasnosti za ljude, ali da crni žohari predstavljaju higijenski problem.

“Nakon što ih uočimo, potrebno je što prije poduzeti mjere suzbijanja kako bi spriječili njihovo daljnje razmnožavanje i širenje na nove površine”, kaže dr. Ana Klobučar.

Smeđi žohari i što s njima?

No, srodnik crnog žohara koji predstavlja problem je smeđi žohar i to zato što može biti mehanički prijenosnik bakterija.

“U stanovima, kuhinjama, pekarnicama, ugostiteljskim objektima te drugim toplim mjestima s hranom i s dovoljno skrovišta najčešće se pojavljuje smeđi ili njemački žohar (lat. Blattella germanica). U takvim situacijama žohari noću izlaze iz svojih skrovišta i hodaju po površinama koje koristi čovjek, što je higijenski neprihvatljivo i izaziva odbojnost“, kaže dr. Klobučar.

Foto: Grgat/Cropix

Ali! Napominje da žohari na otvorenim mjestima i javnim površinama ne predstavljaju opasnost u Zagrebu.

Kaže i da se mjestimično uočavaju svake godine tijekom ljetna, nakon čega slijedi provedba mjera dezinsekcije.

Problem su drugi “letači”

Napominje i dr. Ana Klobučar da su puno veći problem za zdravlje i život Zagrepčana – komarci!

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

“Oni se suzbijaju organiziranim programom koji se redovito provodi sukladno Planu i Programu dezinsekcije komaraca. Suzbijanje komaraca organizira i financira Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Komentari