SVE ČEŠĆE IH VIĐAMO PO GRADU: Nekada su ulijevali strah, a danas im se smijemo (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prizor na Gornjem gradu podsjetio građane na neka izgubljena vremena.

Fotografija vozila milicije osvanula je u Facebook grupi “Moj Zagreb”, a vozila su tamo smještena povodom snimanja nove sezone serije Crno bijeli svijet. Građani na taj prizor nisu ostali ravnodušni, mnogi su na humorističan način dali do znanja kako su ta vozila točno na pravom mjestu.

“Čuj ja bi oko Vlade i Sabora samo stavio veliko ogradu i sve Lopove smo ulovili…..”, poručio je jedan od članova grupe, a mnogi su se složili s njegovom konstatacijom.

Jutros na GG traži se lopov

Posted by Vesna Lulić on Freitag, 26. Februar 2016

“Milicija trenira strogoću…”

Milicija je imala izrazito širok dijapazon ovlasti i mogli su vas uhapsiti iz brojnih razloga i blago rečeno očitati bukvicu. Mnogi ljudi  u prisjećanju na to vrijeme tvrde kako je  milicija “prvo tukla, a onda pitala tko je kriv”.Brojni kažu kako je bilo zabranjeno pjevati pojedine pjesme ili pak pričati viceve o komunistima, a neki ipak kažu kako je kriminalitet bio izrazito nizak a milicija izuzetno kvalitetno obavljala svoj posao.

Jedan od najpoznatijih anegdota je dobri stari “Crko Maršal”.

Na koncertu u Rijeci 1984. godine Nele Karajlić, pjevač Zabranjenog pušenja, obavijest kako je pojačalo prestalo raditi objavio je riječima “Crk’o Marshall”. iIzraz ”Crko Marshall” danas je već širokopoznata. Publika je dvosmisleno protumačila poruku, a mnogi su zaključili kako vrijeđa pokojnog maršala Tita. Međutim, ”više sile” su poruku prvenstveno protumačile kao vrijeđanje lika i djela Josipa Broza, pa je koncert vrlo brzo prekinut, a svi članovi benda privedeni u zatvor.

Ubrzo nakon koncerta, slijedila je cenzura medija, a zatim i vlasnika koncertnih dvorana i klubova u kojima su inače članovi Zabranjenog pušenja bili dobrodošli

Tadašnje organe vlasti opjevao je i Brega u jednom od najvećih hitova iz 1983. godine: “Milicija trenira strogoću, da ne bude sve kako ja hoću.”


Komentari