SUSJEDI IZ PAKLA Novi stanari dobili pismo s pravilima što smiju, a što ne: ‘Niste uselili u kućicu s cvijećem’

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dobrosusjedski odnosi iznimno su važni kako bi nam boravak bio što ugodniji, no neugodna iskustva teško se mogu izbjeći ako živite u većoj zgradi. O susjedima “iz noćne more” za Dnevnikhr pričao je jedan par koji se doselio u Dugave u Havidićevu ulicu 28C.

U stan su se doselili prije dva tjedna te nisu nikoga poznavali u zgradi kada su došli. A onda su krenuli prvi problemi.

“Neki stanari imaju rampe na svojim mjestima. Ja sam se parkirao na jedno mjesto da bi me tada jedna gospođa napala da će mi razbiti glavu, da se maknem s njenog parkirnog mjesta. Ja sam se, naravno, maknuo”, objasnio je novopečeni stanar u Havidićevoj 28C.

S obzirom na situaciju, par je odustao od parkinga te auto parkiraju gdje “ulove” mjesto iako nitko nema uknjiženo parkirno mjesto, tvrdi stanar.

“Poštujemo ta ‘privatna’ parkirna mjesta koja nisu nigdje uknjižena – to se očito kupovalo na crno, koliko smo mi shvatili”, objašnjava, a tu drami nije kraj.

Ubrzo su dobili pismo u poštanskom sandučiću, navodno u ime svih stanara.

“Uselili ste u zgradu u kojoj već 20 godina žive starosjedioci i svi se više-manje poznajemo. Zgrada je smještena u jako mirnom kvartu… Svatko od nas ima pravo na svoj red i mir”, stoji u anonimnom pismu u kojem se navodi nekoliko preporuka.

Jedna od njih je da ne kupuju vrtnu garnituru za mali vrt koji pripada stanu jer to nitko nema u zgrada, a tu su i štakori. U pismu je naglašeno da par treba biti svjestan da nisu  “uselili u kućicu s cvijećem, postoje pravila i stoga boravak na tom travnjaku nitko ne koristi svakodnevno, dugo ni glasno”. Pored toga, smeta im i spuštanje roleta, a kao razlog navodi se činjenica da su stare i povlačenje će nekoga probuditi. “Susjedima” smetaju i bijela vrata ograde na balkonu jer odzvanjaju ako se njima lupa.

“Akustika u vašem stanu je katastrofalna jer ste doslovno kao u podrumu. Čuje se svaka riječ, glasna televizija. Zato ako želite sačuvati privatnost – pripazite”, navodi se u pismu.

U zadnjoj točki “dobronamjernih” savjeta stoji da radove u stanu mogu obavljati nakon osam sati radnim danom ili nakon devet sati vikendom. Par je o pismu obavijestio predstavnika stanara koji tvrdi da je to maslo nekoliko osoba kojima uvijek nešto smeta.

“Dok ne vidim kako će se odvijati situacija. Ako će se dalje to ponavljati, mislio sam prijaviti na policiju”, zaključuje stanar Havidićeve.

Komentari