Stanovnici Vrbana sami uredili dnevni boravak na livadi kojoj prijeti uništenje

Foto: Zeleni Vrbani

U organizaciji inicijative “Zeleni Vrbani” održana je akcija “Vrbani dišu”. Građani su očistili smeće s livade i namjestili privremeni dnevni boravak, a u simbolički su predstavljene i tri sadnice drveća kao podsjetnik na buduću alternativu te lokacije – tri zgrade koje su tamo u planu u sklopu projekta “Soliteri”.

“Današnjom akcijom smo pokazali da Vrbani nemaju javne sadržaje, nego da ih građani moraju sami organizirati. Pokazali smo da se o javnom prostoru Grad ne brine, nego se moramo brinuti mi. Pokazali smo da umjesto da predviđa stabla, Grad na ovom mjestu predviđa objekte koji će uništiti zelenilo te pojačati već postojeći prometni kolaps u čitavom kvartu,” poručuju iz inicijative “Zeleni Vrbani”.

U veseloj atmosferi stanovnici Vrbana prikupili su nekoliko vreća smeća, djeca su igrala badminton te se raspravljalo o daljnjim planovima inicijative.

“Ovo je još jedna u nizu akcija koje provodimo kako bismo Vrbane učinili ljepšima i zaustavili štetne projekte. Čak se i MUP izjasnio da će projekt “Soliteri” izazvati prometni kaos u kvartu. Niti Grad niti investitori očito ne promišljaju kvart kao stanari Vrbana koji uistinu žive ovdje. Zato ćemo nastaviti djelovati u smjeru da učinimo Vrbane čišće i ljepše za život”, zaključuju iz inicijative.

Foto: Vrbani dišu

Zeleni Vrbani su, podsjetimo, Gradu predali peticiju s više od 1200 potpisa kojom se traži izrada hitne prometne studije za područje Vrbana, kako bi se ustvrdilo trenutačno stanje i kapaciteti. Vrbani imaju samo jedan izlaz prema Zagrebačkoj aveniji – preko Rudeške ceste, isto kao što Vrbani III imaju ulaz u kvart sa zapada samo na istoj Rudeškoj. Takvo stanje predstavlja problem za normalni protok prometa, ali i sigurnosni problem pri dolasku hitnih službi.

Spomenuta livada pak predmet je niza upita prema gradskim službama, prvenstveno jer je raspisan natječaj za arhitektonsko rješenje, iako je zemljište većinski i dalje u vlasništvu Grada, čime se postavlja pitanje je li već poznat budući vlasnik gradskog zemljišta.


Komentari