Stanari zgrade u centru grada smrzavaju se mjesecima: ‘Gledamo prognozu i nadamo se da će Vakula najaviti južinu’

CROPIX/Ilustracija

S nizom problema susreću se stanovnici Zagreba nakon razornog potresa u ožujku, ali i onog u prosincu.

“Gledamo vremensku prognozu i nadamo se da će Vakula reći da će biti južina, a ne debeli minusi. Jer ako budu, opet ćemo morati obući pet slojeva robe na sebe. Eto, tako nam je. Nemamo tople vode ni grijanja od potresa”, rekla je umirovljenica Verica Martinić Jerčić.

Tako je stanarima Šenoine 32 zgrada dobila crvenu naljepnicu, a samo nakon desetak dana narančastu. Potres je urušio dimnjak, plinara je isključila plin, došao je natječaj za kondenzacijske bojlere za grijanje i pripremu tople vode, a dio stanara prijavio se na taj natječaj i prošao.

Oni koji imaju fasadne plinske bojlere odlučili su da ih neće mijenjati i da im postojeći dimnjaci, srušeni u potresu, nisu potrebni te da su suglasni da ih se ukloni do tavana i zatvori poklopcima, piše Tportal.

Početkom studenog rečeno je da se mora postaviti metalna konstrukcija u koju bi se stavili potrebni elementi za kondenzacijske bojlere. Ispostavilo se da na računu zgrade nemaju ni lipe.

To je, tvrdi spomenuti portal, jer Zagreb već osam mjeseci ne vraća novac od kredita koji su podignuli još prije potresa za obnovu fasade.

‘Iznos pričuve nam je narastao’

Kod banke su se zadužili za gotovo 700.000 kuna na 15 godina još 2019.

“Došao je potres i Grad je raskinuo ugovor s tvrtkom koja je trebala raditi fasadu. Iznos pričuve nam je narastao, plaćamo rate kredita, a na računu nemamo sredstava za sanaciju dimnjaka. Tražili smo, pitali, ali na telefone se nitko ne javlja ili to stalno prebacuju na nekog drugog. Kombinacija Gradskog stambeno-komunalnog (GSKG) i Grada je najgora. Žalosno i jadno. Eto, tako se osjećam”, rekla je Verica.

Izjavila je i kako se nekako snalaze. Griju se na termopeć iz 1984. godine.

“Upalimo nju u kuhinji, navučemo puno slojeva odjeće i nadamo se povoljnijoj prognozi”, rekla je umirovljenica.

I gradski zastupnik iz redova stranke gradonačelnika Bandića probao je urgirati da se vrati novac, ali bezuspješno.

“Ugovor s onima koji su trebali raditi fasadu raskinut je još u svibnju. Novac se od tada ne vraća. Nalazi se na računu Grada. Pokušavao sam i zvao sam, ali ništa”, rekao je Vojin Perić.

Perić je rekao kako je uspio dobiti ljude u Gradu te da bi novac na račun suvlasnika u Šenoinoj 32 trebao doći do kraja tjedna.

Komentari