Srpski general i Vučićev protukandidat završio je ‘Teslu’, izlazio u SKUC i KIC, zaljubio se u Zagreb, oženio Hrvaticu

Foto: N1 Srbija screenshot

Srbiji u travnju predstoje opći izbori na kojima će birati novog predsjednika države, ali i zastupnike u Narodnoj skupštini. Kandidirat će se i sam predsjednik Aleksandar Vučić za još jedan mandat, a njegovi protukandidati su Miša Vacić, Boško Obradović, Srđan Škoro, Nikola Sandulović i Miloš Jovanović, ali i Zdravko Ponoš.

Hrvatska veza u Srbiji

Predsjednički izbori u Srbiji uvijek su zanimljiva tema u Hrvatskoj, ali ove godine nešto više nego inače. Naime, jedan od Vučićevih protukandidata Zdravko Ponoš, velik je zaljubljenik u Zagreb, oženjen Hrvaticom, a sve to pa i više dovoljno je kako bi ga pro-srpski i pro-vučićevski mediji nazvali Franjinim čovjekom.

Ponoš je inače rođen u Golubiću kraj Knina, a nakon završene osnovne škole, upisuje Srednju tehničku školu Nikola Tesla u Klaićevoj ulici.

Foto: I. srednja tehnička škola Nikola Tesla

Nakon ‘Tesle’ Ponoš upisuje Srednju tehničku školu Kopnene vojske, a kako piše srpski Istinomer, upisao ju je jer mu je tada to bilo novo i nepoznato.

“U srednjoj školi sam zavolio vojni poziv. Kada sam završio, bio sam u dilemi da li da odmah počnem raditi kao podoficir ili da nastavim školovanje na Tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu. Prva varijanta mi je bila privlačna – zarađivao bih i tako postao samostalan. Međutim, kako se primicao kraj srednje škole, bilo mi je jasno da to baš i nije mudar izbor. Između ostalog i zato što sam znao da bih kao podoficir sigurno bio raspoređen u neko drugo mjesto, a Akademija mi je pružala mogućnost da ostanem još pet godina u Zagrebu. Na kraju krajeva, Akademija je za mene bila novi izazov, a ja sam se osjećao sposobnim da mu odgovorim”, rekao je Ponoš za Vreme.

Foto: Youtube/Televizija Šabac

Kada je završio vojnu akademiju u Zagrebu, Ponoš je poželio ostati u glavnom gradu jer, kako je sam rekao, u njemu je živio već devet godina. Magistrirao je na smjeru telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ali je gradio i vojnu karijeru –  usavršavanje je pohađao na, kako navodi Istinomer, Kraljevskom koledžu za obrambene studije u Londonu, a engleski je učio na koledžu York St. John gdje je položio test s NATO-ovom oznakom STANAG 6001.

Jednom prilikom Ponoš je ispričao kako je volio izlaziti u SKUC i KIC, pa i tada popularni Kulušić, pa stoga i ne čudi da je Ponoš poželio nastaviti vojnu karijeru u Hrvatskoj. No, za njega su imali drugi plan jer iako su mu ponudili da kao asistent ostane na Akademiji u Zagrebu, na promociji su mu rekli da ide u Generalštab, u Sektor za vezu, informatiku i elektronska djelovanja u Upravi za elektronsko izviđanje i ometanje.

Foto: Instagram

O sebi je još Ponoš rekao da mu se najveća nesreća dogodila kada mu je obitelj 1995. prognana iz Golubića kraj Knina, uoči i tijekom Oluje, a majka se tom preseljenju jako protivila jer su desetljećima živjeli i radili u Golubiću.

Ponoševa žena je također Hrvatica, a kako piše Vreme, porijeklom je iz Inđije iz Vojvodine, a radi kako medicinska sestra.

Komentari