‘SREĆA DA NITKO NIJE OZLIJEĐEN’ Pada fasada, trese se i dalje, građani gube nadu, od obnove još ni o

Foto: Zagreb.info

Dio zida u Preobraženskoj ulici urušio se i gotovo ozlijedio prolaznicu. Zgrade u centru i dalje su u skelama, a konstantnu trešnju izaziva promet, kao i naknadni potresi. Građani gube nadu u obnovu jer se odluke donose presporo, a stalno su izloženi novim oštećenjima.

“Kod nas potres još traje. Kad god prođe tramvaj, zgrada se zatrese, a u srijedu je otpao dio zida i srušio se na nogostup. Sreća da nitko nije ozlijeđen”, rekla je Biba Salata, predstavnica stanara u zgradama na Trgu kralja Tomislava i u Ulici baruna Trenka za 24sata.

Stanari nastoje sa ZET-om riješiti situaciju jer teški tramvaji stvaraju probleme, a nemaju mnogo nade u obnovu zbog zamršene birokracije. Većina zgrada dobila crvenu ili narančastu naljepnicu.

“Noću nas budi trešnja, ljudi se boje. Većina ih se iselila jer naše zgrade imaju crvenu ili narančastu naljepnicu, a nemamo puno nade u obnovu. Imamo statičara koji je napravio elaborat, ali vrlo je komplicirana birokracija za prijavu na natječaj”, objašnjava Salata.

Zagrebački vatrogasci otkrili su da su od potresa odradili 2122 intervencije, većinom vezane za otklanjanje posljedica potresa i nesigurnih dijelova objekata. Uklonili su više od tisuću dimnjaka.

“Uklonili smo 1143 dimnjaka koji su prijetili padom, a uklonjeno je i više od 2600 metara kvadratnih fasada”, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Zagreb.

Nezadovoljni građani smatraju da obnova ide presporo te su se okupili u udruzi SOS Zagreb. Zahtijevaju smanjenje birokracije, bržu obnovu, jasan plan radova, izmjene zakona kako bi se sve pojednostavilo, te transparentnu i poštenu obnovu.

“Otkad smo započeli s Udrugom, svaki dan se javljaju građani s idejom da sami započnu obnovu, očajni su, osjećaju se ostavljenima i prepuštenima sami sebi. U iščekivanju zakonskog okvira i jasnih uputa izgubili su gotovo godinu dana, te je razumljiv osjeća tuge i frustracije svakog od njih”, poručuju iz udruge.


Komentari