Spomenici u Zagrebu sutra će biti prigodno ukrašeni, a Tomašević će vezati kravatu banu Jelačiću

foto:Academia Cravatica

Na prijedlog Academiae Cravaticae 2008. godine Hrvatski sabor proglasio je 18. listopada danom kravate te se taj dan svake godine svečano obilježava programima diljem Hrvatske uz sudjelovanje brojnih kulturnih institucija, organizacija, lokalnih samouprava te osnovnih i srednjih škola i vrtića.

Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate te potvrđuje da se Dan kravate, svake godine proslavlja i internacionalno. Svjetska javnost zainteresirana je za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska pokretna baština.

Ove godine, na Dan kravate 18. listopada u 11.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, okupit će se, uz predstavnike Cravatice, javni dužnosnici, ugledni gosti i prijatelji kravate, i veleposlanici kravate Igor Rudan i Miro Gavran koji će nazočiti svečanosti Smjene straže Kravat pukovnije.

Tradicionalno, nakon svečanosti, zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, vezat će kravatu banu Jelačiću na njegovu spomeniku na Jelačićevu trgu. Potom će uslijediti vezanje i na 40-ak ostalih spomenika i bista u Zagrebu, među ostalim Kralju Tomislavu, prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

“Podsjećamo, Academia Cravatica je ustanova čija je uloga upravo promocija kravate i njenih povijesnih, simboličkih i kulturoloških vrijednosti. U strateškim planovima dugoročno je postavljena identitetska odrednica Hrvatske kao Domovine kravate u europskom i svjetskom kontekstu i provedba ideje o projektu Zagreba – Prijestolnice kravate”, napominje Mihovil Bogoslav Matković te dodaje da kravata kao identitetska baština Hrvatske, posebno učinkovito i sadržajno može poticati komunikaciju Hrvatske sa svijetom.

“Prema načinu globalnog funkcioniranja suvremenosti, kravatom, mnogo snažnije i djelotvornije, možemo pokazivati Hrvatsku, njezinu kreativnost, duhovnost i trajnu modernost.

Kravata je, zahvaljujući svojoj raširenosti, iznimno moćan i utjecajan motiv, nacionalno specifičan i globalno inkluzivan kao rijetko koji drugi”, zaključuje Matković.

Kad je riječ o ostalim proslavama u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu će se prigodno obilježiti Dan kravate na način da će se ispred Turističko-informativnog centra Turističke zajednice postaviti veliko platno oslikano motivima iz Tridesetogodišnjeg rata te kostimirani model hrvatskog vojnika, sudionika rata, s crvenim rupcem oko vrata.

U Mrkoplju će taj dan biti svečano otvorenje izložbe starinskih Mrkopaljskih kravata izložba dječjih crteža na temu Mrkopaljske kravate, tečaj vezivanja kravate te druge slične aktivnosti.

Osim navedenog, svečanost obilježavanja Dana kravate održat će se i u ostalim ostalim brojnim gradovima i lokalnim upravama u Hrvatskoj.


Komentari