Spašavanje pčela Purgerica u gradskim četvrtima

Izvor: HUP Pčelinjak

U užem centru grada Zagreba, prema procjeni Pčelarskog dežurstva, živi oko 500 pčelinjih zajednica smještenih većinom u dimnjacima, šupljim stablima i zapuštenim mjestima gdje si mogu osigurati sigurno zimovanje.

Upravo su starije zgrade u centru pogodno stanište zbog takozvanih međustropnih konstrukcija. Metalne mrežice koje u otvorima između greda trebaju sprječavati ulazak insekata, zbog neodržavanja i nakon određenog vremena jednostavno istrunu čime postaju izuzetno pogodno stanište za pčele. Prema Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba držanje pčela nije dozvoljeno, no one su ipak prisutne na mnogim površinama. Ljudi su nekada problem pčela rješavali raznim sredstvima ili bi zvali dezinsekciju, no kako je pčela s vremenom postala zaštićena vrsta, itekako je bitno da se održi opstanak ove vrste.

Izvor: HUP Pčelinjak

Kako bi u tome uspjeli, osnovano je Pčelarsko dežurstvo kojeg čine volonteri koji svojim nesebičnim radom u 90 posto slučajeva neškodljivo uklanjaju pčele. Oni itekako imaju na umu da ljude pri pojavi roja pčela obuzme strah i panika, ali isto tako svojim radom nastoje doprinijeti održavanju ove vrste. Prema izjavama volontera za 24 sata, tvrde da su s vremenom usavršili pribor i alate financirane od Grada Zagreba, te pomoću specijalnih usisavača intervenciju odrade u svega petnaestak minuta. Ponekad intervencija može potrajati i više sati te je potrebna i pomoć vatrogasaca, policije i ostalih službi.

Pozitivna vijest jest da svi uklonjeni rojevi iz grada završavaju u pčelinjacima gdje dobivaju svu potrebnu pomoć i njegu za opstanak. Dio rojeva odlazi i u donacije pčelarima početnicima ili pak onim potrebitima, poput pčelara iz Međimurja čije su pčele stradale u trovanju. Iz Pčelarskog dežurstva naglašavaju kako su nam pčele itekako potrebne zbog održavanja bioraznolikosti, a i pokazatelj su čistoće zraka u gradu.

Izvor: HUP pčelinjak

Udruga Pčelinjak dobila je i pisanu pisanu potporu od Ministarstva poljoprivrede za organiziranje Pčelarskog dežurstva i na razini cijele Hrvatske te su u suradnji s Konzumom i udrugom Pčelarstvo online pokrenuli projekt „Hrvatska Pčelarska Služba – 112 (SOS za pčele)“. Stoga, ukoliko imate problema s pčelama nemojte koristiti sredstva na dezinsekciju, već se obratite stručnjacima koji će sigurno ukloniti i zbrinuti ovu vrijednu vrstu.


Komentari