Skupštinari imali pune ruke posla: Izglesan je novi prometni masterplan koji uključuje puno više od samog Zagreba

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak prihvatili su prijedlog master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije – temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometnog sustava tog područja.

U obrazloženju prijedloga, koji je Gradskoj skupštini poslao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, navodi da je potreba izrade Master plana proizašla iz Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030., te da je taj dokument nužna pretpostavka ostvarivanja mogućnosti za sufinanciranje realizacije svih budućih prometno infrastrukturnih i logistički projekata Grada Zagreba iz fondova Europske unije.

Master plan prometnog sustava sadrži ciljeve i mjere vezane uz poboljšanje sigurnosti u prometu, povećanje mobilnosti stanovništva, razvoj sustava javnog prijevoza putnika, razvoj prometnog sustava sukladan s trajnim smjernica razvoja Zagreba, regije i društva. Također, organizacijske mjere vezane uz integraciju prometnih podsustava s posebnim naglaskom na integriranje sustava javnog prijevoza i povećanja sigurnosti prometa.

Istaknuto je kako je Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometnog sustava metropolitanskog područja koje osim Zagreba obuhvaća i te njegove dvije susjedne županije. Glavni nositelj izrade projekta je Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o., a partneri su Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko – zagorska županija. Ukupna vrijednost projekta je 23.436.068,75 kuna, a izrada Master plana financirana je s 85 posto prihvatljivih troškova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Gradska skupština na današnjoj je sjednici prihvatila i prijedlog odluke gradonačelnika Bandića o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Zagreba te prijedlog odluke o usklađivanju djelatnosti i poslova Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Prihvaćen je i Sporazum o pripremi i provedbi integriranih aktivnosti teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Riječ je o mehanizmu EU uvedenom radi jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, koji se sastoji od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda.

Gradska skupština prihvatila je i ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.–2020., za projekte “Mreža za mlade za socijalno uključivanje”  i “Centar za integraciju“.


Komentari