Sjećate li se ovog Zagrepčanima omiljenog mjesta: ‘Ako smo bili jako dobri dobili smo Zagi kup’

Ledo centar (Foto: Retroteka)

Koliko se Zagreb promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća itekako su svjesni brojni Zagrepčani. Mnogih mjesta koja su obilježila djetinjstvo, mladost i život starijih generacija više nema. Od raznih omiljenih restorana, kavana, klubova, kafića, kina,…

Jedno od takvih, koje Zagrepčanima budi lijepe uspomene na prošlost je i legendarni i svima omiljeni Ledo centar. Nema tko nije išao na sladoledne kupove u Ledo centar u Teslinoj ili pak na Trg bana Josipa Jelačića.

Propada nekad poznati zagrebački dragulj, prste u obnovi imao je i Bandić: Matoš je tu popio ‘plantaže’ kave

1 euro = 7,53450 kuna

“Uvijek se čekalo na red na cesti”

Prisjetila ga se i Zagrepčanka Lidija koja je tamo redovito vodila svog sina na sladoled.

“Sjećam se jedan je bio na trgu u hotelu Dubrovnik , a jedan je bio u Nikole Tesle. Ako smo išli se šetat po, tada trgu Republike, uvijek smo išli tamo na sladoled. Tamo se dobio čokoladni preljev i ludnica je bila totalna. Uvijek se čekalo na cesti red. Bili su obojeni korneti, toga nigdje drugdje nije bilo. Mogao si naručiti voćnu salatu sa sladoledom, pa su ti samljeli voće smrznuto u sladoled koji je bio kao špagete”, prisjetila se Lidija.

Ledo centar (Foto: Retroteka)

Mnogima i danas nedostaje

Vjerojatno nema djeteta izu tog vremena koje nije išlo u centar i naručivati sladoledne kupove – prve tako bogate u glavnom gradu. Za Mega kup koji se sastojao od čak 7 kuglica trebalo se izdvojiti više novaca, pa ga je društvo znalo podijeliti na njih nekoliko kako bi uživali u najboljem sladoledu tog vremena. Još jedna novost bile su čašice od korneta.

U komentarima na društvenim mrežama Zagrepčani se i danas s nostalgijom prisjećaju Ledo centra.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Retroteka (@retroteka_)

“Jao di me nađe, mama me vodila negdje u centru na ove kupove. Bio je Ledov dućan slastičarna”, “Omiljena mi je bila voćna fantazija u kornet košarici u boji”, “koje sladoledne kupove su imali”, “Zagi kup najdraži”, “Svaki tjedan smo išli na sladoled, ako smo bili jako dobri dobili smo Zagi kup”, “Obožavala sam njihov sladoled od borovnica. Gužva bila za poludit”, prisjećaju se danas Zagrepčani.

Ledo centar (Foto: Retroteka)

“Špageti sladoled”

Mnogima je omiljeni bio baš, kako ga zovu, “špageti sladoled”. Smrznuto voće po izboru pretvoreno u aparatu u sladoled koji je izlazio u obliku poput špageta.

“Špageti sladoled, nikad ga neću zaboraviti, predobar”, “Joj kad se sjetim onih sladoleda kad si pomiješao svježe voće i vaniliju..mmmmljac…to su bili dani”, ”

Kultni zagrebački restoran i dalje propada: ‘Srce boli zakaj se naše starozagrebačko mora uništit’

“Da, špageti sladoled, voće po izboru i kocka sladoleda, kupovi veći od nas djece…. Lijepo sjećanje” “Meni su bili najbolji oni “špageti” ….joj kak’ je tamo bilo lijepo otići”, pišu Zagrepčani danas na društvenim mrežama.

 

Neko vrijeme internetom je čak kružila peticija za ponovno otvaranje omiljenog mjesta za sladoled 80tih.

“Šteta sta ga više nema. Njihova fantazija je bila odlična. Neizostavan slatkač kad sam god bila u gradu”, “Ledo centar je bila najbolja stvar ikada. Zašto se zatvorio”, “Jer nije bilo prometa kao prije 90-te. Bilo je još do 93-e, ali onda se zatvoril. I fakat je bil super. Da, možda se ponovno otvori”, “Otvorite ga opet…fantazijaaaa”, žale i danas za omiljenim Ledo centrom Zagrepčani.


Komentari