Sjećate li se Bandićevih pompoznih smotri Zimske službe? Evo kako ju je obavio Tomašević

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Stanje pripravnosti zagrebačke Zimske službe svojedobno je opisao pokojni gradonačelnik Milan Bandić kada je rekao “polizat ću asfalt i pojesti sav snijeg”. Rekao je tada to Bandić na svečanom postrojavanju ralica i ostale prometne tehnologije. Bio je to događaj, onomad prije devet godina, koji se nije propuštao.

Novinari su pratili Bandića u obilasku zimske službe, hvalio se pripravnošću Zagreba i za sibirske uvjete snijega, sve u svemu – zimska služba bila je ta tri zimska mjeseca zaista zvijezda.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No, ovo je prva zima u posljednjih dvadeset godina tijekom koje Bandić nije gradonačelnik, a inače spektakularne i medijski vrlo popraćene putešestvije pokojnog gradonačelnika, zamijenio je daleko samozatajniji Tomislav Tomašević. On je zimsku službu glavnog grada obišao još 15. studenog, bez medijske pompe.

Zagreb je spreman za snijeg

Zagreb ima svoju Zimsku službu koja je smještena na Žitnjaku, a u njenom radu sudjeluje 276 ekipa, raspoređenih u 16 mjesta pripravnosti. Radovi se izvode u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Stupnjevi pripravnosti određeni su Pravilnikom o održavanju i zaštiti javnih cesta, a ovise o vremenskim uvjetima i geografsko – klimatskim značajkama područja.

FOTO: PIXSELL

Zimska služba organizirana je za cijelo zimsko razdoblje, od 15. studenoga  2021. do 15. travnja 2022. godine 24 – sata dnevno.

Prošle godine je bilo na raspolaganju nešto više radnika, no ove godine ih je manje.  Zbog optimizacije poslovnih procesa ove je godine pak na raspolaganju 276 ekipa, 159 kamiona te 117 traktora i unimoga, a u skladištima je oko 18.000 tona soli i 3000 tone sipine, prenosi Večernji list.

Posao koji se treba obaviti brzo

Kako su ispričali za Večernji list, nekiu zadatci su lagani poput soljenja Slavonske, a neki zahtjevniji. Naročito su zahtjevni ako im automobili rade probleme koji se parkiraju tako da blokiraju uzlazu u ulicu. Tako ističu iz Zimske službe, da im je najgore raščišćavanje malenih ulica u podsljemenskoj zoni.


Komentari