Sindikat biciklista: ‘Za razliku od brojnih europskih gradova, u Zagrebu nije učinjeno ništa kako bi se pješacima i biciklistima osigurao dodatni prostor za sigurno kretanje’

Sindikat biciklista/Facebook

Udruga Sindikat biciklista upozorila je na ovogodišnje probleme u prometu pješaka i biciklista govoreći kako unatoč njihovim apelima i borbi, nekog značajnijeg pomaka nije bilo.

Neravni kolnici, neoznačene staze, neprilagođeni prijelazi preko ceste… Problemi se samo nižu. Nedavno su iz Sindikata biciklista upozorili da nepravilno postavljene klupe uz biciklističke staze koje predstavljaju opasnost i za bicikliste i za pješake.

Na takve su klupe najprije upozorili u Branimirovoj ulici, a nakon brojnih prijava građana one su srećom uklonjene.

“Ista je situacija i u Vukovarskoj ulici između Strojarske i Držićeve pa smo zatražili od nadležnih da se klupe premjeste na primjerenije mjesto”, upozorili su iz Sindikata biciklista na njihovoj Facebook stranici.

Radilo se, brisalo, crtalo pa prekopavalo, a kad ni to nije bilo dovoljno, biciklističke i pješačke staze završili su – tek tolko, piše Večernji. Rješenja koja su potrebna kako bi Zagreb barem približno bio na razini velikih europskih gradova po tom pitanju, poput Berlina, Budimpešte, Beča, Pariza, Milana, Dublina…, posebice u doba željene socijalne distance, ne primjenjuju se, a ukoliko se i nešto pokreće, implementira se presporo.

“Za razliku od brojnih europskih gradova koji su proveli mjere prilagodbe novonastalim uvjetima zbog koronavirusa (širenje pješačkih zona, uspostava privremenih bic. traka na kolnicima i zona 30), u Zagrebu nije učinjeno ništa kako bi se pješacima i biciklistima osigurao dodatni prostor za sigurno kretanje uz držanje fizičke distance”, objavili su iz Sindikata na Facebooku.

Zagrebačke službe nadležne za promet od travnja do lipnja, primjerice, su provodile praksu isprobavanja prometnih rješenja na licu mjesta, trošenjem novca poreznih obveznika. Tako se redom u Zapruđu izmjenjivalo prvo brisanje označenih parkinga, zatim crtanje biciklističkih staza na preuskim nogostupima, opet prekopavanje nogostupa na kojima su tek nacrtane staze i njihovo proširivanje i na kraju brisanje staza i ponovno označavanje parkinga na nogostupu”, nabrojili su iz Sindikata biciklista.

Budno su pratili sulude pokrete Grada i u Savskoj te u Ulici Izidora Kršnjavoga gdje se izvodila rekonstrukcija nogostupa.

“Označavanjem horizontalne signalizacije, produljena su postojeća parkirna mjesta i povećan komfor korisnicima osobnih automobila. Biciklističke staze koje su od ranije postojale na tom mjestu su ukinute. Nogostup u Zapruđu prenamijenjen je u biciklističku stazu, a pješacima zabranjeno kretanje. Istovremeno, nikakva preraspodjela prostora koji je namijenjen motoriziranom prometu nije izvršena”, objašnjavaju iz udruge.

Bilo je tu i označavanja staza koje, doslovno, počinju i završavaju nigdje.

“Obnavljanje horizontalne signalizacije postojećih staza i označavanje novih staza nije praćeno osiguravanjem kontinuiteta propisnog kretanja vožnjom bicikla, odnosno potrebnim upuštanjem postojećih visokih rubnjaka, označavanjem prijelaza staza preko kolnika te integracijom staza u okolnu cestovnu mrežu”, navode iz Sindikata.

LIJEPA PRIČA IZ ZAGREBAČKIH CESTA: Zagrepčanki šaht uništio gumu na biciklu, a reakcija djelatnice ove firme ju je oduševila!

BICIKLISTI OPREZ! Sindikat upozorio na opasna mjesta za zagrebačkim cestama

 


Komentari