Sindikat biciklista poziva na oprez! Građani se pitaju: ‘Ako dođe do prometne nesreće, tko snosi odgovornost?’

Foto: Sindikat biciklista

“BICIKLISTI, VOZITE OPREZNO UVAŽAVAJUĆI PJEŠAKE, OSOBITO AKO SE RADI O OSOBAMA S POMAGALIMA ZA KRETANJE I STARIJIMA JER VAS MOŽDA NE ČUJU ILI SLABIJE VIDE. 

Nedostatak pristupa naknadnog crtanja bijelih crta kao oznaka biciklističke staze na nogostupima umjesto njihove gradnje koja podrazumijeva i fizičku odvojenost u vidu denivelacije (kakva postoji u infrastrukturi iz ‘80.tih god. prošlog stoljeća, npr. u ulicama Hrv. sokola i Jarunskoj) dolazi do izražaja posebno u korištenju zajedničke površine od strane slijepih i slabovidnih osoba. Naime, denivelacija upućuje na jasno razgraničenje u korištenju za razliku od obojene bijele crte koja je neopipljiva, a zbog neodržavanja, nerijetko ubrzo postaje nevidljiva svima, bez obzira na stanje vida što rezultira nepotrebnim sukobima pješaka i biciklista, ali i potencijalno opasnim situacijama.

Takvim izvođenjem staza se izravno krši i važeći Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (članak 39. “Kada se uz javnu pješačku površinu predviđa biciklistička staza ili parkiralište, potrebno je izvesti razgraničenje od javne pješačke površine denivelacijom od najmanje 3 cm, zelenom površinom, tipskim elementom ili sl.”)”, upozoravaju iz Sindikata biciklista.

“Neki dan, na Horvačanskom zavoju “savjesni” biciklist išao je prijeći pješački prijelaz gdje usput budi rečeno, nije biciklistička ruta dakle, u startu prekršaj… na otoku semafora skrećem ulijevo, a biciklist mi prelazi preko bijelog štapa… Lom, a ni sorry ni treba li vam pomoć. I sama sam povremeno biciklist u prometu i sa bike partnerom držimo se svim pravila u prometu, ne guramo se gdje ne treba i uvijek, ali uvijek se zahvalimo pješacima na pločniku kada nam se pomaknu.
Pješak je na pločniku u prednosti, a nekultura biciklista nema veze sa nedostatkom biciklističkih staza.
I na kraju. Ako voziš po pločniku, ne zvoncaj mi pogotovo kada je široko jer ti se iz principa neću maknuti.
Lijepa riječ, “oprostite”, “hvala” zlata vrijedi u prometu između biciklista i pješaka…”, komentirala je sugrađanka, dok je jedan sugrađanin postavio pitanje tko snosi odgovornost u slučaju da dođe do prometne nesreće kakva je opisana na Facebook stranici Sindikata biciklista.

“Ako dode do prometne nesrece u situaciji koju opisujete, snosi li investitor (pretpostavljam grad) koji je narucio izvedbu nepropisne infrastrukture kaznenu odgovornost i moze li ga se tuziti? Ako moze, idemo crowdfundat sredstva da grad pravnim putem natjeramo da gradi infrastrukturu prema Pravilniku. Sigurnost ljudakih zivota je u pitanju.”


Komentari