Simbolika zagrebačkog Oktogona: ove detalje o njemu niste znali

FOTO: Screeshot/ Google Maps

Kako piše Neven Iveta na svojem blogu Prikriveni simboli zagrebački je Oktogon mjesto prepuno skrivenih detalja od strane arhitekta i graditelja.

Oktogon predstavlja spajanje nebesa i zemlje, a arhitekt palače prve gradske štedionice Josip pl. Vancaš, član družbe “Braće hrvatskog zmaja”, bio je poznat po bosanskom načinu gradnje.
Iako palača Prve gradske štedionice ima male elemente bosanske gradnje, ono što palaču čini zanimljivom je unutrašnjost oblikovana kao velika materinica.

Ovakav stil gradnje simbolizira Veliku Majku koja je prožeta energijom Neba i Zemlje.

Samo pročelje okotogona ima svoje posebno alegorijsko značenje. Najzanimljiviji je reljefni prikaz na zapadnom pročelju jer nosi naziv “Hrvatska” i prikazuje Hrvatsku kao Veliku Majku kojoj puk podastire sva dobra ovoga svijeta.

Isto tako, sa sjeverne strane oktogona nalaze se skulpture koje simboliziraju razvoj i blagostanje, a rad su istaknutoga kipara Dragutina Moraka.

Ulazak u špilju

Sam ulaz u Oktogon ima simboliku ulaska preko kućnoga praga, koji simbolizira izlazak iz tamne špilje na svjetlo dana, dok ovdje možemo reći da simbolizira povratak u špilju.

Kut gradnje Oktogona je takav da se niti iz ijednog kuta vidi ulaz i izlaz, što doprinosi osjećaju tajanstvenosti i misterija.

Na podu palače može se vidjeti mistična misao arhitekta prilikom gradnje ovoga prostora. Rombovi koji krase pod Oktogona su ništa drugo nego krljušti zmije koje su se mogle naći na narodnim nošnjama bosanskih žena. Romobovi u Oktogonu imaju simboliku plodnosti.

Iako je sam Oktogon zamišljen kao mjesto gdje se skupljaju različiti misteriji, ono je prije svega mjesto materijalne simbolike. Ovaj prostor je simbol umjerenosti u materijalnom svijetu, a svjedok je i davnih minulih vremena.

 


Komentari