SIMBOL ZAGREBA PRIJETI URUŠAVANJEM Crkva na Dolcu teško oštećena u potresu, čeka se početak obnove

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Toranj župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu teško je oštećen u potresu. Oštećene su i skulpture unutar crkve te orgulje. Nakon potresa u ožujku prošle godine i žute naljepnice crkva je sada dobila crvenu naljepnicu, pa su mise preseljene u župne prostorije na kaptolu 3.

Barokna crkva jedan je od najpoznatijih simbola Zagreba, a njezina obnova je procijenjena na 17 milijuna kuna. Nastradao je kip Majke Božje, Hefererove orgulje, a oštećeni su i krovište te župni dvor pokraj crkve.

“Prvi potres bio je razorniji, no u ovom drugom najviše je nastradao toranj. Statičari izrađuju projekt obnove crkve i župnog dvora, koja bi, bude li sve po planu, mogla početi već za koji tjedan. Kada se obnovi, bit će najljepša crkva”, rekao je rektor Zagrebačke katedrale Josip Kuhtić za Večernji list.

Crkva je osim po prepoznatljivom tornju poznata i po festivalu orgulja koji je prije pandemije privlačio posjetitelje. Ondje je smješten i grob zagrebačkog biskupa Josipa Langa koji je kandidat za sveca zbog svog dobrotvornog rada.

Oko crkve postavljena je skela i čeka početak obnove. U crkvi čekaju pomoć od Grada za obnovu, ali kako ona nikako ne dolazi, počeli su sami popravljati ono što mogu. Na Kaptolu je održan sastanak na kojem su okupljeni biskupi i statičari zaključili da prednost prilikom obnove, osim katedrale, ima i crkva na Dolcu.

“Malo toga je napravljeno u Zagrebu, premalo. Ne samo oko obnove crkava nego i domova ljudi. Čekamo zeleno svjetlo od Vlade i Grada, a ono nikako da dođe pa smo se odlučili sami organizirati i popravljamo što možemo. Zvonik je puknuo na dva mjesta, ali neće se srušiti, osim ako prije obnove ne bude još jedan potres, jači od onoga petrinjskoga. No ne možemo riskirati”, zaključuje Kuhtić.


Komentari