Sigetska neznana junakinja s Nikolom Zrinskim kao simbol hrabrosti

Foto: YouTube

Svima je poznata priča o hrabrom knezu Nikoli Zrinskom koji je zaustavio najezdu sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove vojske kod Sigeta.

“Ja, Nikola, knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!” rekao je Zrinski prije svojeg posljednjeg juriša.

Knez je pobijedio vojsku od 100 tisuća Turaka i 300 topova zajedno sa svojih tri tisuće vojnika. Zrinski je toliko oslabio sultanovu vojsku da mu je Sulejman nudio veliko bogatstvo i posjede ako se preda. Iako je Knez poginuo, zahvaljujući njegovom dijaku i komorniku Franji Črnku, Europa i Hrvatska su saznale za veliku pobijedu Nikole Zrinskog.

Među poginulima bila je i nepoznata žena, pretpostavlja se Hrvatica, koja je prerušena u muškarca, sudjelovala u bitci. Dobila je svoju ulicu kraj trga kralja Petra Krešimira IV. Mnoge žene sudjelovale su u nastanku hrvatske povijesti, a neznana junakinja, iako možda legenda, simbol je svima nama koliko je hrabrost važna.


Komentari