SAVA JE OPAKO NISKA! Dugotrajna suša otkrila je njene plaže, a Zagrepčani se prisjetili: ‘Kao klinci prelazili bi s jedne obale na drugu!’

Stup Podsusedskog mosta, foto: Zagreb.info

Zagrebačka žila kucavica, rijeka Sava, ovih dana bilježi dosta nizak vodostaj zbog velike suše koje vlada proteklih tjedana. Na preljevu kod Jankomirskog mosta današnji vodostaj je na 40 centimetara, dok je na mjernoj postaji Sava -297 centimetara.

Za usporedbu, najmanja vrijednost minimalnog godišnjeg vodostaja Save kod Zagreba opažena je 24. listopada 1993. godine te je iznosila -340 centimetara ili 108,88 metara nadmorske visine. To pak znači da je na nekim mjestima Sava toliko ‘slaba’ da otkrije plaže i sprude koje skriva ispod površine.

Sava ispod Podsusedskog mosta, foto: Zagreb.info

Savske plaže i zagrebačka ljetna sezona

Baš kao što je slučaj ispod Podsusedskog mosta gdje je Sava toliko niska da je otkrila sporadične, velike komade kamenih plaža. Tako su se naši čitatelji podsjetili svojih ljetnih dogodovština na plaži.

“Kao klinci prelazili bi Savu pješke kad je bila tako plitka”, prisjetila se naša čitateljica. “Pješke s jedne obalu na drugu, ali pazili smo da starci ne saznaju”, stoji u jednom komentara.

Sava ispod Podsusedskog mosta, foto: Zagreb.info

“Nije to ništa čudno, ljeto je, ali bi trebalo malo kiše pasti”, kaže čitateljica, dok druga odgovara – “šteta što nije za kupanje”!

Bez kiše u idućem tjednu

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, niti u idućih sedam dana ne očekuje se kiša, ali naoblaka će rasti dok će temperatura padati prema kraju idućeg tjedna.

Stup Podsusedskog mosta, foto: Zagreb.info


Komentari