Posjetili smo Sajam zimnice: Ne propustite domaće zagorske štrukle, ludbreški hren, paški sir, baranjski kulen i još mnogo toga

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Već šestu godinu zaredom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održava se manifestacija “Sajam zimnice i autohtonih prozivoda” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.

Sajam je počeo danas, a trajat će do nedjelje, odnosno 18. listopada. Posjetiti ga možete od 8 do 20 sati. Mi smo ga  posjetili danas i itekako smo se ugodno iznenadili.

Poštujući epidemiološke mjere, Zagrepčani usprkos kiši, na veliko kupuju najfinije domaće hrvatske proizvode. Čak sto izlagača iz svih županija predstavlja svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu.

Razne vrste džemova, meda, ulja, začina, sušenog voća i povrća, tradicionalne suhomesnate proizvode, ajvar, medvjeđi luk, ukiseljeno povrće, kao i autohtone proizvode čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u RH i EU (zagorski mlinci, zagorski štrukli, paški sir, poljički soparnik, ogulinsko kiselo zelje, lički krumpir i dr.) samo su neki od delicija koje imate prilike kupiti.

Otkrili smo i zašto se navedeni sajam zove Sajam zimnica.

Zimnica na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju, a tajni recepti vješto se čuvaju i prenose s generacije na generaciju. Promicanje kupovanja hrvatskih tradicionalnih proizvoda, kao i očuvanje običaja pripreme zimnice, cilj je ovoga sajma. Isto tako, održavanje ovakvog događaja itekako pomaže malim OPG-ovima da pokažu svoje kvalitetne proizvode i plasiraju se na tržište.

Komentari