Recikliranje nikad nije bilo kompliciranije! Odlaganje otpada u Zagrebu moguće je samo uz papirologiju

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Recikliranje je uvijek poželjno kada se rješavate stvari, no u Zagrebu je navedeni proces toliko kompliciran da dio građana naprosto odustane od recikliranja. U Folnegovićevom naselju nalazi se mobilno reciklažno dvorište, no ako ste mislili da možete samo doći i ostaviti otpad, prevarili ste se.

Da bi se djelatnici Holdinga uvjerili da ste korisnik njihovih usluga, morate pokazati njihov račun te osobnu iskaznicu. Ovo je ujedno i novina u Čistoći, koja je uvedena u rujnu prošle godine zbog usuglašavanja s aktualnim zakonima i uredbama.

“Gleda se da je ista adresa na osobnoj i na računu. Tako da, na primjer, može doći jedna osoba iz kućanstva, primjerice djed ili supruga, ako se adresa poklapa”, objašnjava princip za Večernji Edin Garibović, rukovoditelj službe ostalih vrsta otpada u Čistoći.

Iako zvuči jednostavno, ovaj sustav predstavlja prepreku tisućama stanovnika Zagreba koji u metropoli imaju prijavljeno boravište, te im se adrese ne poklapaju.

Iz Čistoće tvrde da te osobe mogu svoj otpad odlagati u svoje spremnike i u spremnike na zelenim otocima po gradu. Tvrde i da ako baš žele ostaviti krupni otpad u reciklažnom dvorištu, zatražili bi prijavu boravka na adresi i račun ili PDF računa stanodavca.

Ako ste pak među građanima koji su u procesu sanacije svog doma nakon potresa, imajte na umu da reciklažna dvorišta nisu namijenjena za odlaganje otpada.

“Ako je riječ o građanima čiji su objekti stradali u potresu, Čistoća, kao i podružnica Zagrebačke ceste, još uvijek svakodnevno u prosječno 40-ak slučajeva intervenira na ulicama grada Zagreba zbrinjavajući ponajprije građevinski, ali i glomazni otpad nastao kao posljedica sanacija koju na svojim objektima izvode sami građani”, objašnjava rukovoditeljica odjela za odnose s javnošću Čistoće Mirella Strenja.


Komentari